Dodelijke bosbranden in Zuidoost-Frankrijk teisteren ook wijndomeinen

Ook Frankrijk wordt zwaar getroffen door verwoestende bosbranden. Meer dan 1.200 brandweerlieden en een dozijn vliegtuigen hebben geprobeerd de vuurhaard te bedwingen die tot nu toe twee levens en meer dan 7.000 hectare land heeft verwoest. Het wijnmagazine Decanter bevroeg een aantal wijndomeinen.


De brand, vermoedelijk ontstaan ​​door een niet gedoofde sigaret, brak maandagochtend 16 augustus uit bij een stopplaats van de snelweg op de A57 bij Gonfaron, in de regio Var in Zuid-Frankrijk. Het vuur verspreidde zich snel naar de regio Les Mayons, het zuidwestelijke uiteinde van de nieuwe Notre Dame des Anges-terroiraanduiding met de Côtes de Provence AOC.

Drie van de vier wijndomeinen van de MDCV-groep - Château des Bertrands, Ultimate Provence en Château St Roux - werden vroeg op de 17de augustus ontruimd. Wijnmaker Alexis Cornu kon de omvang van de wijngaard- of kelderschade niet bevestigen.

De wijngaard en wijnmakerij van Jeany Cronk, Domaine Mirabeau, werd op woensdag 18 augustus ontruimd en pas vanochtend heeft ze de omvang van de schade kunnen vaststellen. Cronk: ‘We hebben veel geluk met onze gehavende en verkoolde boerderij. Dit komt door 5 vrachtwagens met brandweerlieden en onze boer Anthony die weigerde de huizen en dieren te laten gaan naar een verwoestende muur van vuur die op hen afkwam. De overblijfselen van de smeulende bijgebouwen vertellen hoe gewelddadig en dichtbij het was. De wijnstokken worden bijzonder getroffen en er zal waarschijnlijk geen oogsttijd zijn voor degenen die het hebben gehaald".

Eric Pastorino, voorzitter van de CIVP en wijnmaker in Gonfaron, zei dat de producenten na de branden in 2003 een sterk pleidooi hebben gehouden voor brandonderbrekingen en het beheer van vegetatie om verdere uitbraken te voorkomen. Door tegenstand van ecologisten, die zich bezighielden met de bescherming van het natuurpark en met name de bedreigde Hermann-schildpad, werden er uiteindelijk geen brandgangen aangelegd.

Cronk preciseerde dat ze niet in het omliggende bosgebied mag kappen om een ​​brandgang te creëren om haar eigendom te beschermen, omdat het onderdeel uitmaakt van het natuurgebied.

De beroemde garrigue in het zuiden van Frankrijk bestaat uit licht ontvlambaar harsachtig kreupelhout en bomen. Dit werd voorheen in toom gehouden door grazende schapen en geiten.

Met veel domeinen die aan het westelijke uiteinde van het Massif des Maures, ten noorden van St Tropez, zijn geëvacueerd, is het momenteel moeilijk om de omvang van de schade aan de wijngaarden in te schatten, omdat de communicatielijnen gedeeltelijk zijn beschadigd en wegen zijn afgesloten.

Op de 18e begon de wind van richting te veranderen en duwde het vuur naar het noorden richting Le Cannet, waardoor het personeel van het cru classé-landgoed van Château St Maur, in Cogolin, hoop kreeg om spoedig terug te keren naar het domein. Sommige wijnmakers hopen nog steeds om begin september met de oogst te beginnen, dankzij het minimale schilcontact dat nodig is voor het maken van rosé, waardoor de effecten van rookgeur worden verminderd.