Delhaize opent grootste wijnbottelarij van Benelux in Kobbegem

Delhaize heeft een nieuwe wijnbottelarij geopend in ons land. Met een bottelcapaciteit van 36 miljoen liter per jaar is het de grootste van de Benelux. “Wijn is een groeimarkt, vooral in het prijssegment tot 7 euro de fles”, klinkt het.

Met de ingebruikname van een nagelnieuwe wijnbottelarij in het Vlaams-Brabantse Kobbegem doet Delhaize zijn productie voor het afvullen van bulkwijnen ruimschoots maal twee. “Ja, bulkwijn is absoluut een groeimarkt”, zegt Koen Desmet, directeur van de wijnbottelarij, in Het Laatste Nieuws. “Vooral het segment van de goedkopere wijnen tot zo'n 7 euro groeit nog.” 

De grootste wijnbottelarij van de Benelux heeft een capaciteit van 36 miljoen liter per jaar. "De 150 verschillende wijnen die onze aankopers inslaan, komen met tankwagens of containers uit verschillende wijngaarden van zowat overal ter wereld", legt Koen Desmet, directeur van de wijnbottelarij uit. "70% is Europees, maar de trend gaat meer naar overzeese nieuwe Wereld-wijnen, uit Zuid-Afrika, Chili, Australië, Nieuw-Zeeland,... En de klant bepaalt uiteindelijk wat wordt aangekocht." In de ondergrondse wijnkelder kan tot 3 miljoen liter aan een bijna constante temperatuur worden opgeslagen.

Vier op de tien flessen en kartons zijn bestemd voor de Belgische Delhaize-winkels. Van alle verkochte flessen bij Delhaize zal zelfs de helft uit deze bottelarij komen. Maar de fabriek bottelt ook voor de andere merken binnen Ahold Delhaize. Zo vertrekken er vanuit Kobbegem ook producten naar filialen van de groep in onder meer Griekenland, Roemenië, Servië, de VS en vooral Nederland.

In een tijd waarin de marges voor de supermarkten enorm onder druk staan, is bulkwijn duidelijk nog een rendabel product: met de nieuwe fabriek is een investering van 30 miljoen euro gemoeid. Ook concurrent Colruyt zet al lange tijd in op de eigen bottelarij in Halle.