Collioure en Banyuls overwegen om deel van wijngaarden te verplaatsen

Omwille van de klimaatverandering bestuderen de wijnbouwers van de regio Collioure en Banyuls de noodzaak om een ​​deel van hun wijngaarden te verplaatsen naar hoger gelegen delen. Ook het wijn toerisme moet volgens de lokale wijnmakers sterker gepromoot worden.

Zijn de wijngaarden op de hellingen die uitmonden in de Middellandse Zee en die de landschappen van Collioure, Port-Vendres, Banyuls en Cerbère vormen ten dode opgeschreven? De wijnboerenvakbond Côte Vermeille stelt de vraag als onderdeel van een nieuw herstelplan. In een tijd van klimaatverandering "is het ons doel om te weten waar de wijngaard zich in 2050 zou moeten bevinden en waar deze zich niet langer zal bevinden", zegt Romuald Peronne, de president.

Verplaats een deel van de wijngaard hogerop

Om dit te bereiken werden twee onderzoeken uitgevoerd, de ene klimatologisch en de andere met betrekking op de analyse van bodems en ondergronden. Zodra deze studies zijn uitgevoerd – tegen 2027 – moet het mogelijk worden aanbevelingen te formuleren met betrekking tot de mogelijkheid om een ​​deel van de wijngaard te verplaatsen naar hoger gelegen gebieden, soms meer gericht op het noorden.

Wijntoeristische bestemming

"Maar we moeten tevens van de Côte Vermeille een wijntoeristische bestemming op zichzelf maken", zegt Romuald Peronne. "Net zoals wij elke dag in onze wijngaarden werken, moeten we toeristen van 1 januari tot en met 31 december de mogelijkheid bieden om door de wijngaarden te flaneren".

Onder de naam Wonder Trails zullen vier wandelpaden in het achterland van de vier lokale dorpen het levenslicht zien. "Wij zijn de enige wijngaard ter wereld die niet kan worden gemechaniseerd. Er kunnen geen machines de percelen betreden en alles gebeurt met mensenhanden", aldus de voorzitter van de vakbond. "We moeten het aan toeristen laten zien, zodat ze beter kunnen begrijpen waarom de prijs van onze wijnen tussen € 15 en € 20 ligt. Tegenwoordig wordt een derde van onze productie met verlies verkocht, dat is een ramp. We hebben geen andere keuze dan in dit project te geloven als je van de wijnstok wilt blijven leven."

Foto S.G.