Cité du Vin krijgt extra financiering via exclusieve wijnveiling van Sotheby’s

Een online veiling bedoeld om geld in te zamelen voor het Cité du Vin-museum in Bordeaux heeft deze week € 337.000 opgebracht. Tot de meest waardevolle kavel behoorden een dubbele magnum van Le Pin 2011 en een dubbele magnum van Le Pin 2015.

Wijnmakers van over de hele wereld doneerden aan de Sotheby’s-veiling, waarbij alle opbrengsten naar de Foundation for Wine Culture and Civilizations gingen, die de Cité du Vin in Bordeaux beheert.
Het meest waardevolle lot bestond uit een dubbele magnum van Le Pin 2011, een dubbele magnum van Le Pin 2015, een privéproeverij en lunch op het landgoed in Pomerol voor acht gasten.

Het kavel had een geschatte waarde van € 45.000 tot € 65.000, maar het overtrof dat doel door een winnend bod van € 75.000 te halen. De succesvolle bieder zal genieten van een "uitstekende en uitzonderlijke" lunch met eigenaren Jacques en Fiona Thienpont op het landgoed Pomerol, aldus Sotheby’s.

Een zeldzame verticale van vijf magnums Penfolds Bin 707 verspreid over vijf decennia, gepresenteerd in dozen ondertekend door hoofdwijnmaker Peter Gago – winnaar van de Decanter Hall of Fame-prijs in 2021 – bracht € 17.500 op. De winnende bieder zal ook genieten van een diner in Parijs, georganiseerd door een Penfolds-ambassadeur.

Veel andere percelen overtroffen hun bovenste schattingen. Een Imperial van Château Cheval Blanc 2008 van zes liter, plus een lunch in het kasteel voor zes gasten, leverde € 16.250 op. Ondertussen brachten een dubbele magnum van Château Figeac 2009 en een dubbele magnum van Château Figeac 2010, samen met een privéproeverij en lunch in het kasteel voor zes gasten, € 11.875 op, ruim boven de hoogste schatting van € 6.000. Een dubbele magnum van Ornellaia 1998, plus een privédiner op het Toscaanse landgoed voor zes personen, overtrof de bovengrens van € 6.000 met een winnend bod van € 10.625.

Château Latour, Château Mouton Rothschild, Château Angelus, Château Palmer, Château d’Yquem, Guigal, Sassicaia, Promontory in Napa en Catena Zapata in Mendoza waren enkele van de andere gewaardeerde producenten die aan de veiling hebben bijgedragen.

Het wijndomein Le Pin / foto S.G.