Chinese fraudeur achter de tralies voor het bottelen van nep-Lafite en Petrus

Een Chinese fraudeur heeft een gevangenisstraf van vijf jaar gekregen nadat hij werd betrapt met 786 flessen namaakwijn met daarop o.a. etiketten van het prestigieuze Château Petrus.

Qi Moudao kreeg evenees een boete van 250.000 yuan (€ 32.000) nadat hij had toegegeven dat hij illegaal nepwijnen uit prestigieuze Bordeaux-kastelen had gebotteld. Tijdens de inval nam de politie honderden flessen merkwijn in beslag, samen met lege flessen, aluminium doppen en bottelmachines. De speurders ontdekten dat 33 van de namaakflessen waren geëtiketteerd als Petrus en Château Lafite Rothschild. Nog eens 29 flessen werden gelabeld als Carruades de Lafite 2017, de tweede wijn van het beroemde landgoed in Pauillac.

De vervalser werd veroordeelde tot vijf jaar gevangenisstraf. Qi ging niet in beroep tegen de beslissing.

De Chinese overheid heeft de jongste jaren haar inspanningen opgevoerd om namaakwijnen te bestrijden, met verschillende spraakmakende arrestaties in de afgelopen jaren. In januari 2023 werden bij een inval in de provincie Fujian 40.000 nepflessen wijn blootgelegd, waaronder Lafite en Penfolds, met een ‘straatwaarde’ van een slordige 140 miljoen euro.