Château Margaux brengt voor het eerst een ‘tweede’ witte wijn op de markt

De iconische Pavillon Blanc du Château Margaux heeft er voor het eerst een broertje bij nadat het beroemde landgoed besloot een ‘tweede’ witte wijn op de markt te brengen.

Château Margaux staat vooral bekend om zijn gewaardeerde rode wijnen, maar de Premier GRand Cru Classé produceert sinds het begin van de 18de eeuw ook een hoog gewaardeerde witte wijn. De wijn kreeg in 1920 de naam Pavillon Blanc du Château Margaux en kreeg de afgelopen jaren lovende kritieken van critici.

Jane Anson gaf de Pavillon Blanc 2017 een perfecte score van 100 punten in Decanter, en Rebecca Gibb MW kende hem 98 punten toe. Georgina Hindle omschreef Pavillon Blanc 2018 als "extreem indrukwekkend" nadat ze er 96 punten aan had toegekend.

Château Margaux is steeds kritischer geworden bij het selecteren van de druiven voor zijn Pavillon Blanc-bottelingen. Het landgoed gebruikt nu vaak minder dan de helft van de Sauvignon Blanc-oogst om de wijnen te creëren na het uitvoeren van "uitgebreide analyses en begrip van de verschillende bodems in de percelen met witte druiven". De wijnmakers besloten echter dat de overgebleven druiven te mooi waren om te verspillen.

Het landgoed besloot dus de Pavillon Blanc Second Vin te bottelen, te beginnen met de vintage 2022. Van deze eerste vintage werden slechts 8.000 flessen Pavillon Blanc Second Vin geproduceerd, aangezien 2022 voor Château Margaux het heetste en droogste jaar ooit was. De opbrengsten behoorden tot de laagste in de geschiedenis van het château.

Het Câteau Margauw brengt voor het eerst een 'tweede' witte wijn uit / foto Château Margaux