Charla Bosman is Zuid-Afrikaanse Young Winemaker of the Year

Tim Atkin MW scoorde bij zijn 2022 South African Report zowat 100 wijnen. Duncan Savage is Winemaker of the Year. Maar de meest verrassende score is voor de jonge Charla Bosman als Young Winemaker of the Year.

Charla Bosman maakt Sijnn-wijnen, die de wereld verbazen. Haar wijngaarden liggen letterlijk op het einde van de wereld, in Malgas nabij de monding van de Breede-rivier (oorspronkelijk Sijnn genoemd door de inheemse bevolking The Khoisan). Dit is een prachtig baanbrekend wijndomein, aan het einde van een lange, stoffige, hobbelige weg aan de zuidpunt van Afrika.

Bosman: "Ik richt me op mediterrane variëteiten op ongelooflijke bodems. De wijnstokken zijn struikstokken met een lage opbrengst, blootgesteld aan zeer droge klimatologische omstandigheden. Het doel van Sijnn is om de beste rode en witte melanges van Malgas te produceren".

Toen David en Rita Trafford in 2000 voor het eerst de Malgas-regio bezochten, werden ze overweldigd door de ongelooflijke bodems specifiek in het Lemoentuin-gebied en begonnen ze meteen een geschikt pand te vinden om te kopen.
Sijnn is een echte 'eenhoorn' binnen de Kaapse wijnlanden. Op zo'n 15 km van de zee is het zeeklimaat warm, maar niet te heet, getemperd door zuidelijke winden van de oceaan, laat in de ochtend. Vanwege de lage groeikracht en lage opbrengsten van de arme gronden en het droge klimaat, worden alle wijnstokken gekweekt als bush-wijnstokken.

Charla Bosman was recent op een tour van enkele wijnzaken in België, hier bij Convento in Leuven, met links sommelier Tom De Praetere.