Champagneoogst 2022: voorspelling van topkwaliteit bij start van pluk

Champagneproducenten hebben hoge verwachtingen over de kwaliteit van de vintage 2022. Vooral omdat de oogst van start gaat na een grotendeels ziektevrij groeiseizoen in de wijngaarden.

De oogst van Champagne in 2022 is begonnen en voor de meeste dorpen zijn startdata vastgesteld voor het plukken, zo heeft het Comité Champagne aangekondigd. Voor elk dorp en elke druivensoort in de hele Champagnestreek worden individuele startdata voor de oogst vastgesteld. Dit jaar vallen de data tussen 20 augustus (Montgueux in de Côte des Blancs) en 6 september (Dormans Soilly in de Vallée de la Marne).
De Réseau Matu, een netwerk van honderden percelen voor wijngaardcontrole, wordt gebruikt om de rijping van druiven in de hele regio te observeren en om de optimale plukdata voor elk gebied en elke variëteit te helpen bepalen.

"Weinig ziektedruk en de goede gezondheid van druiven moedigt mensen aan om geduldig te zijn", zegt Alice Paillard van Champagne Bruno Paillard.

Mathieu Roland-Billart, CEO van Billecart-Salmon, zei dat het huis vroeg om een ​​vroegere oogstdatum voor chardonnaywijngaarden in enkele van de meest zuidelijke percelen in de buurt van Vitry-le-François, "omdat het rijpheidsprofiel van de druiven op deze percelen een hoge natuurlijke suiker vertoonde en een snel afnemende zuurtegraad".

Champagne Drappier merkt op dat de startdatum voor de oogst vandaag 'drie weken eerder is dan de typische startdatum uit vaders' tijd, toen de oogsten nooit in augustus begonnen".

Drappier staat ook bekend als voorvechter van de minder bekende druivenrassen en het huis heeft gemerkt dat die dit jaar in uitzonderlijke staat verkeren. "Arbane en petit meslier zijn erg rijp en gezond", luidt het bij de Drappiers. "In de tijd van onze grootvader waren deze fragiele rassen moeilijker om kweken. 2022 bewijst nog maar eens dat deze laatrijpe erfgoeddruiven zich goed gedragen onder de nieuwe weerspatronen".

Foto S.G.