Champagnemaker Jean-Pierre Fleury, pionier van de biodynamie, overleden

Jean-Pierre Fleury, voorloper van de biodynamische wijnbouw in Champagne, is op 76-jarige leeftijd overleden.

Jean-Pierre Fleury, die ooit het champagnehuis Fleury, gelegen in Courteron in de Aube, leidde, was de pionier van de biodynamische teelt in de regio. Vooraleer hij het familiebedrijf overnam, wilde de man astronoom worden. Hij werd wijnbouwer, maar vanuit deze passie voor de sterren behield hij zijn manier van werken.

In de jaren '70 was Jean-Pierre Fleury een fervent tegenstander van de praktijken van die tijd waarin alles wat chemisch was geprezen werd. Vervolgens zocht hij naar alternatieven in ecologische landbouwmethodes, zoals mechanisch wieden of het gebruik van organische mest. Het was na twee decennia nadenken over biologische landbouw dat Jean-Pierre Fleury in 1989 uiteindelijk besloot om Maison Fleury om te zetten in biodynamische landbouw, tegen de huidige ideeën van die tijd in.

Illustratie website Champagne Fleury