Champagne Telmont wil het gewicht van zijn flessen verminderen

Champagnehuis Telmont uit Damery heeft zijn plannen uit de doeken gedaan om het gewicht van zijn flessen te verminderen. Voor het project werkt het champagnehuis samen met de Franse glasmaker Verallia.

"Telmont is een traditioneel huis dat innovatie omarmt, vooral wanneer het ons in staat stelt onze ecologische voetafdruk te verkleinen",  zegt Ludovic du Plessis, voorzitter van Telmont. "Ik hoop dat wat we vandaag testen, met deze lichtere fles van 800 gram, een stap voorwaarts zal zijn voor de Champagneregio."

Het huidige gewicht van 835g is een relatief recente innovatie in de Champagnestreek. Deze fles verscheen pas in 2010, toen het Comité Interprofessionnel du vin de Champagne (CIVC), de lancering aankondigde om de milieu-impact van mousserende champagnewijnen te verminderen. Destijds vertegenwoordigde de fles een gewichtsafname van 7,2% ten opzichte van de oorspronkelijke 900 g. De fles werd na de release door verschillende huizen gebruikt.
Het doel van Telmont is om het gewicht van zijn 835 gram-flessen terug te brengen tot 800 gram, terwijl het uiterlijk en de vorm vrijwel ongewijzigd zou blijven.

Het project wil testen uitvoeren om te controleren of het verminderde gewicht van de nieuwe fles bestand is tegen de druk van ongeveer 6 kg per vierkante centimeter die wordt gegenereerd door het CO2-gehalte van de mousserende wijn.

De nieuwe fles van Telmont kan een belangrijke stap voorwaarts zijn om de CO2-uitstoot in Champagne te verminderen, maar lichtere flessen van mousserende wijnglas zijn al elders verkrijgbaar. In mei vorig jaar bracht een samenwerking tussen het Australische glasverpakkingsbedrijf Orora en Vinpac International - de wijnbottel- en verpakkingstak van Endeavour Group - een lichtere fles mousserende wijn op de markt met een gewicht van maar liefst 580 gram.

Foto Champagne Telmont