Champagne mag straks ook met voltisdruif erbij

Mag champagne binnenkort ook gemaakt worden van de druif ‘voltis’? Als het van het Syndicat Général de Vignerons de Champagne (SGV) afhangt wel.

Het Syndicat Général de Vignerons de Champagne (SGV), de vereniging waarbij bijna 99 procent van de wijnboeren aangesloten is, stemde in zijn laatste meeting in met het gebruik van de voor de meesten onder ons onbekende voltisdruif. Na een aantal jaren studie en testen hebben de technici van het syndicaat gekozen voor voltis, een witte druif die opvallend resistent is aan schimmelziektes en die nu dus ook gebruikt mag worden om champagne te maken.

De Champagne staat reeds jaren beplant met vooral pinot noir, pinot meunier en chardonnay. Daarnaast komt beperkt ook de pinot gris, pinot blanc, arbane en petit meslier voor. Champagne heeft zich in 2010 in het ResDur-programma ingeschreven. Sinds 2011-2012 wordt er geëxperimenteerd met vier druiven, het resultaat van kruisingen, die over de juiste eigenschappen lijken te beschikken: voltis, floreal in wit en artaban en vidoc in rood.

De voltisdruif zal overigens ook in ons land worden aangeplant, zo bericht wijnjournalist Marc Vanel op zijn website. In België zal het Domaine des Mont des Anges, gelegen in Wallonië en gecreëerd door de Belg Vincent De Busscher en de Champenoise Laurianne Lejour, driehonderd wijnstokken planten van een nieuwe resistente variëteit. "Het mondvolume en de lage typiciteit maken het ras perfect geschikt voor geblende wijnen. De aroma's zijn ook vrij dicht bij chardonnay", aldus Vanel.

Foto SG