Champagne De Sloovere verwijdert ‘coiffe’ om ecologische redenen

Het champagnehuis De Sloovere-Pienne is de eerste producent die de metalen coiffe van zijn flessen heeft verwijderd. De maatregel is bedoeld om de CO2-voetafdruk van het champagnehuis substantieel te verkleinen.

Champagneflessen worden traditioneel verpakt in een coiffe, die de kurk, de muselet en het grootste deel van de nek bedekt. Dit 'kapsel' is meestal gemaakt van aluminiumfolie, hoewel sommige champagnehuizen nog steeds aluminiumfolie in hun verpakkingen gebruiken. Emeline De Sloovere, de 33-jarige wijnmaakster van Champagne De Sloovere-Pienne, besloot het kapsel te verwijderen ten gunste van een eenvoudig strookje papier. Ze richt zich al op duurzaamheid in de wijngaard en de wijnmakerij, dus ze wilde die aanpak doortrekken naar de verpakking.

Het Comité Champagne en de Franse douane hebben de nieuwe 'halsmouwen' goedgekeurd en De Sloovere hoopt collega-producenten te inspireren dit voorbeeld te volgen.

“Als onze aanpak andere huizen kan aanmoedigen om richting bandjes te gaan in plaats van coiffes, zou dat inderdaad een bron van trots voor ons zijn, omdat we de weg hebben geopend naar een nieuw verpakkingstijdperk in de Champagne”, voegde Emeline De Sloovere eraan toe.

De nieuwe fles zonder 'coiffe' van Champagne De Sloovere / foto website De Sloovere