Champagne legt voor 2022 hoogste opbrengstniveau vast in 15 jaar

Het uitvoerend bureau van het Champagnecomité, dat wijnbouwers en grote huizen samenbrengt, besloot woensdag in Épernay (Marne) om de opbrengst van de oogst van 2022 vast te stellen op 12.000 kilo per hectare, het hoogste niveau in vijftien jaar.

In 2022 verwacht het Champagnecomité de botteling van 325 miljoen flessen, terwijl het in de eerste helft ongeveer 130 miljoen flessen waren, een stijging van 13,8% in vergelijking met 2021. "Dit goede prestatieniveau moet voorbereid zijn op de toekomst", onderstreepte David Chatillon, covoorzitter van het interprofessioneel comité en voorzitter van de Unie van Champagnehuizen. Producenten willen hiervan profiteren om markten te bevoorraden die tot nu toe weinig zijn getroffen door de oorlog in Oekraïne, en om de interprofessionele reserve aan te vullen.

Het Comité kondigde ook aan dat de interprofessionele reserve of "Champagnereserve", bestaande uit wijnen van voorgaande jaren, zou worden aangevuld met een nieuw instrument: de uitgestelde vrijgave van de reserve. "Het zal de wijnbouwer in staat stellen om een ​​uiterst gecompliceerd jaar te verwerken met een klimaat dat zeer snel en zeer sterk verandert", verklaarde Maxime Toubart, medevoorzitter van het Comité en voorzitter van de Algemene Unie van Champagnewijnbouwers. De voorbije tijd trotseerden de wijnboeren de corona-epidemie, uitgebroken in 2020, en vorst, meeldauw en hagel in 2021.

Dit krediet "kan gedurende de volgende drie jaar worden gebruikt, naarmate de reserve wordt aangevuld", om "elk jaar het verhandelbare rendement te behalen dat is vastgesteld om het marktevenwicht te waarborgen".