Cavamaker Freixenet schrapt kwart personeel na aanhoudende droogte

Freixenet, een van Spanjes meest iconische cavaproducenten, heeft plannen aangekondigd voor een sociaal plan dat tot 180 werknemers zou kunnen treffen – ongeveer 24% van het totale personeelsbestand.

Het besluit, dat werd bekendgemaakt tijdens een bijeenkomst met vakbondsvertegenwoordigers, heeft gevolgen voor het personeel van zowel Freixenet SA als Segura Viudas SAU, hoewel de commerciële activiteiten onaangetast blijven.
Het bedrijf, gevestigd in Sant Sadurní d'Anoia in het hart van de Catalaanse regio Penedès, noemde de aanhoudende droogte als de belangrijkste reden voor deze ingrijpende herstructurering. In de afgelopen vijf jaar zijn de druivenopbrengsten in het gebied met 45% gedaald, wat de beschikbaarheid van grondstoffen enorm onder druk zette en de productiekosten deed stijgen.

Het management van Freixenet omschreef de stap als een noodzakelijke aanpassing om "het personeelsbestand af te stemmen op de huidige productieniveaus". Het bedrijf benadrukte dat de gevolgen van extreem weer en klimaatverandering een groeiende kloof hebben gecreëerd tussen de marktvraag en de duurzame capaciteit van de wijngaarden in de regio.

De stap van Freixenet zou een voorbode kunnen zijn van ingrijpende veranderingen in de Spaanse wijnindustrie, nu bedrijven geconfronteerd worden met de tastbare kosten van klimaatverandering. Naast de economische impact benadrukt deze casus de urgentie van aanpassingsstrategieën in landbouwafhankelijke sectoren en roept de vraag op: hoe kan de traditionele wijnproductie overleven in een steeds onvoorspelbaarder klimaat?

Freixenet maakt deel uit van de Henkell Freixenet-groep, 's werelds grootste producent van mousserende wijn en een dochteronderneming van het Duitse conglomeraat Geschwister Oetker. In 2023 boekte de divisie een omzet van € 1,23 miljard, een stijging van 4,1% ten opzichte van een jaar eerder. Ondanks de sterke financiële prestaties waarschuwde Pere Ferrer, co-CEO van Freixenet, al dat 2024 een moeilijk jaar zou worden vanwege het aanhoudende druiventekort.