Cavahuis Freixenet zet personeel thuis wegens uitzonderlijk extreme droogte

De Catalaanse cavamaker Freixenet heeft wegens de grote droogte die Spanje teistert een soort tijdelijke werkloosheidsregeling wegens overmacht aangevraagd voor mogelijk 615 werknemers. Dat meldde onder meer de Spaanse krant La Vanguardia maandag.

Volgens Freixenet, eigendom van de Duitse groep Oetker, is de ingreep nodig vanwege de drastische daling van de druivenproductie als gevolg van het watertekort dat de regio Penedès, ten zuiden van Barcelona, zwaar treft. Voor het derde opeenvolgende jaar wordt de regio getroffen door extreme weersomstandigheden. De Catalaanse minister-president Pere Aragonès kondigde begin februari zelfs de noodtoestand af wegens de "ergste droogte in een eeuw". Als de overheid en de vakbonden de maatregel goedkeuren, zal die een impact hebben op 20 à 70 procent van het personeels­bestand.

Catalonië lijdt onder een extreme droogte, waardoor in de regio de noodtoestand en een pak ­restricties voor onder meer de landbouw gelden. De lokale landbouwfederatie liet eerder weten dat 60 miljoen flessen cava minder zouden worden geproduceerd. De druivenoogst voor de Freixenet-cava is met 45 procent gedaald.

Wijngaarden in de beroemde cavaproducerende regio Penedes in Catalonië zijn zo uitgedroogd dat de wortels van 30 jaar oude wijnstokken zijn afgestorven, waardoor verschrompelde rode en groene druiven wegkwijnen onder de intense zon.

Dat dreef Freixenet, dat vorig jaar een recordomzet van 1,23 miljard euro boekte, ertoe alternatieve producten te zoeken. Het kondigde vorige maand voor de Duitstalige landen een nieuw soort schuimwijn aan, gemaakt met Catalaanse en Spaanse druiven van buiten de cavaregio.

Foto website Freixenet