Californië verwacht met druivenoogst 2022 hoge kwaliteit in de cuves

Na een ongelijkmatig groeiseizoen melden Californische druiventelers zowat overal lagere opbrengsten maar wel fruit van hoge kwaliteit, wat wijst op het potentieel voor een kwalitatief oogstjaar. De kans op fantastische, complexe wijnen is groot bij de wijnmakers.

Gezien de enorme klimatologische verschillen was de oogst 2022 in Californië een verhaal van variabiliteit.

Terwijl alles begon met een droge winter, keerde de regen in het voorjaar van 2022 terug. Een natte maart en april leidden tot een vroeger dan normale knopbreuk. Vorst in het voorjaar, zowel in april als in mei, maakte de zaken voor een groot deel van de staat ingewikkeld, waardoor de opbrengsten in veel AVA's daalden. Gebieden als Lodi en de uitlopers van de Sierra vonden de vorst bijzonder uitdagend.

De vintage werd ook aanzienlijk gekenmerkt door een hittegolf van acht tot tien dagen rond de eerste week van september. Dit dwong wijnbouwers in sommige gevallen tot snel handelen en razendsnel plukken van het fruit. Het was voor sommige producenten een ware uitdaging om beschikbare vaten of fermentatietanks te vinden terwijl het binnenkomende fruit moest verwerkt worden. De hittegolf vertraagde in sommige gevallen ook de productie omdat de wijnstokken stopten bij de extremere temperaturen.

Napa Vallei

De beroemdste regio van Californië ontsnapte aan de ergste voorjaarsvorst en zag eerder dan gemiddelde plukdata als gevolg van de hittegolf van begin september. In verschillende delen van de vallei liepen de temperaturen op van 43 tot 47°C. Maar koelere nachten, met temperaturen die in sommige gevallen daalden tot 14°C, zorgden ervoor dat de meeste druivensoorten het goed deden.

De aanzienlijke regenval eind 2021 in Napa Valley heeft de wijngaarden klaargemaakt voor een sterke vintage, waarbij het tempo van het plukken soms een uitdaging was. Veel wijnmakers noemden 2022 ‘wild’. De vroege opbrengsten zijn zeer positief en de verwachting is dat de kwaliteit van de wijn hoog zal zijn voor de witte en rode variëteiten.

Sonoma

Ondanks knopbreuk begin februari, kende Sonoma County een relatief zacht 2022. Het warme herfstweer zorgde voor een uitstekende fenolische rijpheid, waarbij wijnbouwers een week of twee eerder dan gemiddeld konden oogsten. De opbrengsten waren iets lager en zowel de bessen als de trossen waren kleiner, wat duidt op concentratiewijnen. Wijnmakers over de hele linie lijken in de wolken met de oogst in Sonoma.

Paso Robles

Paso Robles had weinig last van de vorst in het begin van het seizoen, maar koelere temperaturen en harde wind later in het voorjaar brachten wat uitdagingen tijdens de vruchtzetting. Een overwegend milde zomer zorgde voor meerdere hittepieken in augustus en september, waardoor de besluitvorming over de keuze nog moeilijker werd door de regen die er onmiddellijk op volgde. Door de hitte en droogte daalden de opbrengsten met maar liefst 30%. Wijnmakers zijn optimistisch over de concentratie in de kleinere trossen die de oogst van 2022 hen in Paso Robles opleverde.

Santa Barbara

Ondanks een zeer uitdagende oogst die wordt geaccentueerd door talloze klimatologische hindernissen, zijn de wijnmakers in Santa Barbara optimistisch over de vintage 2022, vooral voor variëteiten die vroeg zijn geplukt. In Santa Barbara was de impact van de hittegolf vooral te zien in een lager dan verwacht suikergehalte. De regenval eind september zorgde ook voor een terugval in het suikergehalte van de laatrijpe rassen.

De wijngaarden van Cuvaison Estatie / foto S.G.