Burgerproject plant eerste druivelaars op Genkse mijnterril

In Genk heeft het burgerproject MineWine de eerste druivelaars geplant op de mijnterril van Winterslag. MineWine wil samen met de UGent onderzoeken of er van die druiven wijn gemaakt kan worden. Dat lijkt niet zo evident, want volgens OVAM gaat het om industrieel verontreinigde grond.

Sinds kort steken de eerste druivelaars in de bodem van de oude terril. Samen met de burgemeester en enkele oud-mijnwerkers zijn die druivelaars geplant. De eerste serie planten, de vruchten en uiteindelijk de wijn worden onderzocht door de UGent. Dat meldt de website van de VRT.
Volgens Rik Froyen van vzw MineWine moet wijn maken van die Genkse druiven wel lukken. "We zien dat er in Wallonië heel wat gelijkaardige initiatieven op poten worden gezet, en in Noord-Frankrijk gebeurt het al. Zeker zijn we natuurlijk nooit, maar we denken dat we binnen enkele jaren wijn zullen kunnen maken van druiven die op de terril zijn geteeld."

"Voor de aanleg en het onderhoud van de wijngaard kiezen we voor een opleidingstraject tot ‘wijnwerker’. Een vaardigheid/kennis waarvan wij geloven dat er in de nabije toekomst steeds meer vraag naar zal zijn. We willen ook aantonen dat de terrils van het Limburgs steenkoolbekken geschikte 'terroirs' geworden zijn voor wijnbouw. Deze terroirs zijn uniek in Vlaanderen", klinkt het bij MineWine.

OVAM liet enkele maanden geleden al weten geen voorstander te zijn van het project, omdat het op de terril om industrieel verontreinigde grond zou gaan. De vzw deed alvast haar eigen vooronderzoek. "We hebben de grond getest en de plantengroei op de terril van dichtbij bekeken", vertelt Froyen. "Vanwege het advies van OVAM houden we het project kleinschaliger, en hopen we hen met eerste resultaten te overtuigen van het nut van ons project."

In Genk wil men wijnbouw na mijnbouw / foto MineWine