Britse regering wil oude ‘pint’-maat voor wijnflessen in de markt zetten

Flessen wijn en bubbels in de oude maat van een ‘pint’. Die vindt u mogelijk in 2024 in de Britse rekken. Dat schrijft de zakenkrant De Tijd vandaag. De wijnsector reageert afwijzend.

Behalve de pintflessen van 568 ml wordt ook de verkoop van flessen van 200 ml mogelijk, naast de bestaande maten (zoals de klassieke 750 ml), maakte het Department for Business and Trade (DBT) bekend. De invoering van nieuwe flessen­maten is een brexitkans, zegt de regering van premier Rishi Sunak. De kleinere wijnflessen moeten de Britse klanten meer keuze bieden.

De pint maakt deel uit van het Brits-Amerikaanse systeem van maten en gewichten, het Imperial Standard System, waaronder ook de yard (0,9144 meter), het pond (0, 4536 kg) en de gallon (4,546 liter) vallen. Tussen 1995 en 1999 nam Groot-Brittannië echter officieel het metrieke stelsel aan, in lijn met andere delen van de EU en een groot deel van de rest van de wereld. De toenmalige regering van premier Boris Johnson pleitte er in 2022 voor de imperiale maateenheden opnieuw toe te staan. Het DBT zag dat toen niet zitten, al stelde het richtlijnen op om ‘het bewustzijn en het gebruik van de imperiale metingen te bevorderen’.

Bars, clubs, restaurants en supermarkten zullen nog altijd de standaardflessen kunnen verkopen. Die zijn vandaag (net als bij ons): 750 ml, 500 ml (amper 68 ml minder dan het ‘pint’-formaat) en 375 ml.

Wijnmakers en bottelaars reageren weinig enthousiast. "Niemand gaat een fles van een ‘pint’-formaat maken", zegt een Engelse wijnmaker in The Guardian. "Om een ​​kleine fles te maken moet je enorm veel geld investeren. Het is een domme maatregel."

Wijnflessen bestaan in de geschiedenis is alle vormen en maten.