Bordeaux zoekt geld om wijngaarden uit te rukken en anders te benutten

De wijnregio van Bordeaux produceert structureel meer wijn dan ze kan verkopen. Het CIVB pleit als gevolg daarvan voor een definitieve en gesubsidieerde ontworteling van wijnstokken.

Het is een stevige en gedurfde maatregel die Bernard Farges vandaag aankondigde. Farges is voorzitter van het CIVB, de Interprofessionele Raad van Bordeauxwijn. Om de structurele crisis die de wijngaarden van Bordeaux al vier jaar doormaken te beteugelen, wil hij voor een deel een permanente ontworteling van de wijnstokken. Concreet gaat het erom een ​​subsidie ​​te kunnen betalen aan wijnbouwers die vrijwillig een stuk van hun bezit willen vernietigen.
"Er is een kloof tussen ons huidige productiepotentieel en ons niveau van commercialisering", zei Farges. De 108.000 ha die momenteel in productie zijn, vinden onvoldoende afzetmogelijkheden. Een dergelijke maatregel werd al zo'n vijftien jaar geleden in de Gironde toegepast.

Voor Farges is dit "een van de wegen" die Bordeaux uit de crisis kan helpen. “De Europese wetteksten of regels staan ​​vandaag deze financiering niet toe”, aldus nog Bernard Farges.

"Wij zijn het enige wijngebied dat dit idee voor de financiering van de ontworteling, geschat op 2000 euro/hectare, bij de overheden heeft ingediend, maar zolang slechts één wijngaard het verdedigt, hebben we geen kans van slagen", besloot de CIVB-voorzitter. 

.


 

Wijngaarden in Saint-Emilion / foto SG