Bordeaux kan weer glimlachen

Na een trio van eerdere, mindere jaren, gaat het weer helemaal goed met Bordeaux. In Brussel stelde de Union des Grand Crus de jaargang 2015 voor, waarbij een recordaantal van 100 châteaux present tekende op de degustatie.

Olivier Bernard, voorzitter van de Union des Grands Crus de Bordeaux, was bijzonder combatief bij de voorstelling van het millésime 2015. "Die jaargang is zonder meer uitzonderlijk, in kwaliteit én in kwantiteit", klonk het.

Ideale omstandigheden

De jaargang 2015 kwam in Bordeaux vroeg op gang, met een snelle bloei van de druiven. Het voorjaar was behoorlijk warm en bleef ook vrij droog. Ook juli was warm en droog, wat de groei eventjes vertraagde. Hiervan profiteerden de cabernet sauvignons meer dan de merlots. Augustus en september bleven dan weer vrij droog, maar de temperatuur was gematigd. Tijdens de oogst viel wat lichte regen, maar alles verliep in ideale omstandigheden. De wijnmakers konden bijna perceel per perceel in ideale omstandigheden oogsten.

Weg van overextractie

"Het is zo goed als gedaan met de overextractie in Bordeaux", prees Olivier Bernard zich gelukkig. "Dat verlangen om de Amerikaanse markt te plezieren is voorbij. De wijnmaker kan opnieuw zijn zin doen. Het is een 'millésime de liberté', waabij fraicheur, finesse en vooral de drinkbaarheid voorop staan".

Niets dan positief nieuws dus? "Neen", zegt Olivier Bernard. "We moeten erover waken dat de jonge wijngenieter bij Bordeaux blijft. Als restaurateurs en sommeliers weinig Bordeauxwijnen op de wijnkaart zetten, dan klopt dat niet met de aandacht die er vanuit België is. Want België staan op de 6de plaats van de exportlijst in Bordeaux. Jullie kunnen onze wijnen dus wel smaken".

Olivier Bernard, voorzitter van de Union des Grands Crus de Bordeaux / Foto S.G.
Welgeteld 100 grand cru-domeinen streken eer voor de proeverij van het millésime 2015 in Brussel / Foto S.G.