Belgische wijnproductie stijgt in 2023 met bijna 13% tot recordhoogte

De Belgische wijnproductie steeg in 2023 met bijna 13 %. De stijging is het grootst bij witte wijn (17 %) en schuimwijnen (53,8 % voor rosé en 18 % voor wit). Ook het aantal wijnboeren en beplante hectaren blijft stijgen. Beide kenden een groei van meer dan 11 %.

De stijgende trend van de Belgische wijnproductie blijft zich doorzetten. De recordproductie van ongeveer 3 miljoen liter van het uitzonderlijk goede wijnjaar 2022 werd in 2023 met gemak verbroken. Er werd maar liefst 3.434.604 liter wijn geproduceerd.

Ondanks de minder gunstige weersomstandigheden bleek 2023 opnieuw een succesvol wijnjaar te zijn. De stijging van 13 % ligt volledig in lijn met de stijging van het aantal wijnboeren en hectaren die afgeklopt werd op meer dan 11 %.

Productie steeg zowel in Vlaanderen als in Wallonië

De stijging gaat op voor alle wijnsoorten met uitzondering van rode wijn, waarvan de productie met 33 % daalde in 2023. De productie van roséschuimwijn steeg daarentegen explosief met 54 %. Dat is grotendeels het gevolg van de mindere weersomstandigheden tijdens de zomer van 2023 waardoor de druiven minder goed rijpten. Daarnaast steeg de productie van witte schuimwijn met 19 %, die van witte wijn met 17 % en die van rosé met 9,5 %.

In 2022 produceerden Vlaanderen en Wallonië elk evenveel liter wijn maar die verhouding wijzigde lichtjes in 2023. Wallonië produceerde met 1.838.180 liter 53,5 % van de Belgische wijnen, Vlaanderen daalde met 1.596.424 liter tot 46,5 %.

Die algemene daling in Vlaanderen is vooral het gevolg van de dalingen in de provincies Antwerpen (-7,8 %), Limburg (-6,4 %) en Vlaams-Brabant (-6,44 %). De sterke stijgingen in de provincies Oost-Vlaanderen (35,8 %) en West-Vlaanderen (29,5 %) konden die dalingen niet voldoende compenseren. In Wallonië daarentegen waren de cijfers in elke provincie positief met enkele sterke stijgers in Luik (35,3 %) en Namen (31,2 %). Kleinere stijgingen werden waargenomen in de andere drie provincies: Luxemburg (15,7 %), Henegouwen (10,4 %) en Waals-Brabant (13,43 %).

Aantal wijnboeren en hectaren blijft stijgen

Het aantal Belgische wijnbouwers stijgt jaar na jaar. In 2023 werden maar liefst 290 wijnbouwers geregistreerd, tegenover 259 in 2022 en 237 in 2021. Dat gaat zowel om professionele als amateurwijnboeren.

De grootste stijgingen zijn op te merken in Vlaanderen. Daar kwamen 23 nieuwe wijnboeren bij (in Wallonië waren dat er 8). Koplopers zijn de provincie Limburg met 7 nieuwe wijnboeren en de provincie West-Vlaanderen met 5 nieuwe wijnboeren. Terwijl Wallonië in 2022 ongeveer 40 % van de wijnboeren vertegenwoordigde, daalde dat percentage, door het grote aantal nieuwe wijnboeren in Vlaanderen, tot 38 % in 2023. Dat is nog steeds hoger dan 36 % in 2021, 32 % in 2020 en 25 % in 2019. 

De opkomst van oranje wijn

Oranje wijn is een wijntype dat  steeds populairder wordt in de wijnwereld. 

Normaal gesproken worden rode wijnen gemaakt door de schillen van rode druiven gedurende een bepaalde periode met het sap te laten fermenteren voordat ze worden verwijderd. Voor witte wijn worden witte druiven enkel geperst en worden de schillen en de pitten meestal verwijderd voor het gisten. 

Oranje wijn wordt gemaakt zoals rode wijn maar met de druiven die gekweekt worden voor witte wijn. De druiven fermenteren met hun schillen en pitten voor enkele weken of maanden. Dat proces zorgt ervoor dat de kleurstoffen en tannines in de schillen in contact komen met het sap, wat resulteert in een wijn met een oranje kleur en een complexer smaakprofiel. 

Die oude wijntechniek is stilaan aan zijn (kleine) opmars bezig in Europa en nu ook in België.

In 2023 gaven enkele wijnboeren al aan zich te hebben gewaagd aan die techniek. Afgelopen jaar werd in Vlaanderen 325 liter oranje wijn geproduceerd. Wallonië produceerde daarentegen 28 liter. 

Het wijndomein Entre-Deux-Monts is een van de Belgische sterkhouders / foto Entre-Deux-Monts