Belgische wijnen veroveren de kaart van buitenlandse sterrenrestaurants
Belgische wijnen prijken steeds op meer kaarten van gerenommeerde restaurants. Dat blijkt uit een rondvraag van de krant Het Nieuwsblad.
The Fat Duck in de buurt van Londen, een van de bekendste restaurants ter wereld, heeft Belgische chardonnay op z’n nieuwe menu staan. Topchef Heston Blumenthal is een van de voortrekkers van de nieuwe gastronomie en werd bekend om zijn gedurfde gerechten: chocolade met kaviaar, en ontbijt als dessert: ijs van spek met roerei. Voor zijn eerste kennismaking met Belgische wijn moeten we vijftien jaar terug in de tijd. Toen ging hij voor het tv-programma Mijn restaurant samen met Peter Goossens eten in restaurant Bigarreaux in Limburg. Hij proefde er chardonnay van Clos d’Opleeuw in Borgloon en werd op slag verliefd op de fles. Blumenthal vroeg er één om mee te nemen voor zijn sommelier.
Vandaag heeft de excentrieke chef Belgische wijn staan op het menu van zijn restaurant in Berkshire, dat nu na twintig jaar drie Michelin-sterren aan de deur heeft hangen. ‘Chardonnay Goud’ van Wijnkasteel Genoels-Elderen in Riemst staat er naast onder meer een Japanse Koshu en een Franse Sauternes. Die wijn van Genoels-Elderen staat ook op de kaart van een driesterrenzaak in Hongkong en in de restaurants van Alain Ducasse in Frankrijk.
El Cellar de Can Roca
In het Spaanse restaurant El Celler de Can Roca (***) hebben ze Kontreir van de Wijnfaktorij op de kaart. "En ik kreeg onlangs nog een telefoontje met een bestelling van de sommelier van Geranium in Kopenhagen", zegt Peter Colemont van domein Clos d’Opleeuw. Geranium heeft drie Michelin-sterren en werd in 2022 door ‘50 Best’ verkozen tot het beste restaurant ter wereld.
Colemont levert wel meer in het buitenland: bij Meliefste (*) in Nederland bijvoorbeeld en Pavillon (**) in het Duitse Zwarte Woud.
"De Belgische wijnbouwers staan al jaren op een kwalitatief hoog niveau", zegt Karel Henckens van domein Aldeneyck. "Onze gastronomie heeft ons jaren geleden al omarmd. Het is mooi dat nu ook het buitenland ons steeds meer ontdekt. We zijn booming, maar we blijven een niche. Vandaag hebben we een kleine, bescheiden plaats op de wijnwereldkaart veroverd. Alles speelt daarin mee. De klimaatopwarming bijvoorbeeld. Voor velen een vloek, maar voor ons is het een zegen." Aldeneyck staat op de kaart in verschillende Nederlandse sterrenzaken. En ook in Hiong-Kong worden jaarlijks twee paletten Aldeneyck geleverd.