Belgische wijnbouwers maken werk van export

Op dinsdag 26 oktober a.s. vindt in Cultuurhuis De Brakke Grond in Amsterdam een proeverij plaats van Belgische wijnen. Veertien domeinen uit Vlaanderen en Wallonië stellen er hun wijnen voor aan Nederlandse aankopers, sommeliers, journalisten en andere wijnprofessionals.

Het is de allereerste keer dat Belgische wijnbouwers samen een actie opzetten om de export van Belgische wijn te stimuleren. In maart volgend jaar krijgen de Belgische wijnbouwers voor de allereerste keer zelfs een paviljoen op de grote internationale wijnbeurs Prowein in Düsseldorf.

Het evenement in Amsterdam is een samenwerking tussen de vzw Belgische Wijnbouwers, Flanders Investment & Trade (FIT) en het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing (VLAM).

De veertien domeinen die aan het evenement deelnemen zijn: Château Bon Baron, Domaine du Chant d'Eole, Wijndomein Entre-Deux-Monts, Wijndomein Gloire de Duras, Wijnkasteel Haksberg, Wijndomein Hoenshof, Chardonnay Meerdael, Wijndomein Mérula, Wijndomein Petrushoeve, Wijngoed Stuyvenberg, Wijnkasteel Vandeurzen, Wijndomein Vigna, Vin de Liège en Wijndomein Waes.

"Sommige mensen vinden het vast vreemd dat wij nu al aan de export van Belgische wijn beginnen te denken", zegt Lodewijk Waes, voorzitter van de vzw Belgische Wijnbouwers. "Er is inderdaad nog heel wat werk aan de winkel voor de Belgische consument geregeld wijn van eigen bodem in huis haalt. En op dit moment zijn er ook nauwelijks wijnbouwers die hun voorraden niet kwijt kunnen. Waarom dan nu al deze exportinitiatieven? Heel simpel: omdat we daar over enkele jaren zonder twijfel wél nood aan zullen hebben. Het aantal wijnbouwers in België is vorig jaar met een kwart gestegen, en er komen er ook dit jaar nog een heleboel bij. Bovendien is een groot deel van de bestaande domeinen volop aan het uitbreiden – soms zelfs met enkele tientallen hectaren. Daardoor zal de productie over enkele jaren een flink stuk hoger liggen dan momenteel het geval is, en wordt het minder eenvoudig om alles op de lokale markt verkocht te krijgen. Door nu al initiatieven te ondernemen richting export willen we stilaan de aandacht vestigen op de hoge kwaliteit van de Belgische wijn en de reputatie van de Belgische wijnbouwers verspreiden."

Lodewijk Waes / Foto Belgische Wijnbouwers