Belgische bierfamilies cashen stevig op het Indiase Sula Vineyards

De AB InBev-familie De Spoelberch heeft volgens Indiase media via de beurs een blok aandelen van Sula Vineyards verkocht. De Belgische bierfamilie wil daarmee inspelen op de stevige koershausse van het Indiase wijndomein. Dat bericht de zakenkrant De Tijd.

Sula Vineyards is de grootste wijnproducent van India. Het is een van de oudste participaties in de portefeuille van Verlinvest, het investeringsvehikel van de familie De Spoelberch. Die bracht het bedrijf eind vorig jaar naar de beurs. Van de 25,54 miljoen aangeboden stukken kwam meer dan driekwart van de Belgische zakenfamilie. Die behield ongeveer een kwart van de aandelen.

Daar komt nu verandering in. Volgens de Indiase televisiezender CNBC-TV18 verkocht Verlinvest zopas bijna 13 procent van Sula. Dat bracht omgerekend ongeveer 60 miljoen euro in het laatje. Bij de beursgang streek Verlinvest al 79 miljoen euro op. Sindsdien klom de koers van Sula Vineyards met ruim de helft.

Door de verkoop zakt de participatie van Verlinvest onder 20 procent. Dat is niet onbelangrijk. Onder die drempel heeft de Belgische investeerder geen recht meer op twee bestuurders bij Sula Vineyards. Tot nu had onder meer Roberto Italia, de CEO van Verlinvest, er een zitje.

Sula Vineyards heeft een marktaandeel van meer dan 50 procent op zijn thuismarkt en verstevigde die positie naar eigen zeggen in het afgelopen boekjaar (2021-2022). De wijnmaker bestaat sinds 1999 en heeft 13 merken in portefeuille, die hij verkoopt via een distributienetwerk in 24 Indiase staten. Het bedrijf beheert meer dan 800 hectare wijngaarden.

De wijnmaker was in het boekjaar 2021-2022 goed voor een omzet van omgerekend 53 miljoen euro en een nettowinst van 6 miljoen. De familie De Spoelberch inde over dat jaar een dividend van omgerekend 1,1 miljoen euro.

In gesprek met Rajeev Samant van Sula Vineyards / foto Winetasting