BelBul is het nieuwe keurmerk voor Belgische schuimwijnen

De Belgische wijnbouwers lanceren een kwaliteitslabel voor mousserende wijnen van Belgische bodem. Een fles BelBul moet 100 procent Belgisch zijn en gemaakt volgens de traditionele methode. Vandaag zijn 22 domeinen in het project gestapt.

Het label is een initiatief van de vzw Belgische Wijnbouwers - Vlaanderen en de Association des Vignerons Belges - Wallonie. Samen vertegenwoordigen zij een ruime meerderheid van de Belgische wijnbouwers. De Vlaamse en Waalse wijnbouwers lanceren het merk om sterker naar buiten te treden. "Iedereen kent cava of champagne. Ook wij hadden nood aan een duidelijke naam", zegt Lodewijk Waes, voorzitter van de Belgische wijnbouwers.
Wijnbouwers die het BelBul-label op hun fles willen, moeten voldoen aan specifieke kwaliteits- en herkomstcriteria. De productie moet op Belgisch grondgebied gebeuren, met druiven geteeld in België. Verder moet de wijnbouwer beschikken over een erkende herkomstbenaming (BOB/AOP), de traditionele methode gebruiken en lid zijn van een van de twee belangenorganisaties.
Vandaag zijn er meer dan 100 Belgische wijndomeinen actief in de productie van mousserende wijnen, waarvan het overgrote deel de méthode traditionnelle hanteert.

Chardonnay blijft in ons land het meest aangeplante druivenras, gevolgd door pinot noir en johanniter. Resistente druivenrassen zoals johanniter, solaris en souvignier gris winnen terrein, dankzij hun klimaatbestendigheid en lagere nood aan gewasbescherming. Ook zijn deze rassen minder vatbaar zijn voor ziekten.

Het nieuwe logo van BelBul