Artificiële Intelligentie analyseert Bordeauxwijn tot in het kleinste detail

Artificiële Intelligentie (AI) kan met 100% nauwkeurigheid vaststellen van welk landgoed Bordeauxwijnen afkomstig zijn. Een machine learning-algoritme heeft het vermogen aangetoond om de precieze oorsprong van Bordeauxwijnen te identificeren door hun chemische samenstelling te analyseren. Onderzoekers omschrijven het algoritme als een ‘100% betrouwbaar model’ dat gebruikt zou kunnen worden om ook namaak van topwijnen te bestrijden.

Een team van de Universiteit van Genève in Zwitserland gebruikte AI om de chemische samenstelling van 80 rode wijnen uit zeven verschillende châteaux te beoordelen. Ze gebruikten wijnen uit 12 verschillende jaargangen tussen 1990 en 2007, allemaal van gerenommeerde domeinen in Bordeaux.
De onderzoekers verdampten de wijnen en splitsten ze op in chemische componenten, waardoor er per wijn een uitlezing ontstond. De uitlezing staat bekend als een chromatogram en heeft ongeveer 30.000 punten die afzonderlijke chemische verbindingen vertegenwoordigen.

Het team gebruikte vervolgens 73 chromatogrammen om de AI te trainen, samen met gegevens over de vintage en het wijndomein dat de wijnen produceerde.

Onderzoekers testten het algoritme vervolgens op zeven chromatogrammen die werden achtergehouden om te zien of het kon raden welk landgoed de wijnen had geproduceerd.

Het systeem is erin geslaagd dit met 100% nauwkeurigheid te doen. De onderzoekers herhaalden het proces 50 keer, waarbij ze elke keer de gebruikte wijnen veranderden, en het algoritme behaalde consequent de volledige score.

"Onze resultaten laten zien dat het mogelijk is de geografische oorsprong van een wijn met 100% nauwkeurigheid te identificeren, door technieken voor dimensionaliteitsreductie toe te passen op gaschromatogrammen", zegt hoofdonderzoeker Alexandre Pouget, hoogleraar neurowetenschappen aan de Universiteit van Genève.

Zijn doel was om voor elk landgoed een specifieke, onveranderlijke chemische signatuur te identificeren. "De wijnsector heeft talloze pogingen ondernomen om deze vraag te beantwoorden, met twijfelachtige of soms correcte resultaten", aldus de wetenschapper.

Het algoritme zou nu kunnen worden gebruikt om het terroir van elk landgoed op een meer wetenschappelijke manier vast te leggen dan voorheen mogelijk was.

Pouget is van mening dat het ook kan worden gebruikt om fraude tegen te gaan. "Er is veel wijnfraude, waarbij mensen in hun garage wat onzin verzinnen, etiketten afdrukken en het voor duizenden dollars verkopen", zei hij. "We laten voor het eerst zien dat we met onze chemische technieken voldoende gevoeligheid hebben om het verschil te zien."