Angst om mogelijk storend rokerige smaak in Bordeauxwijn na bosbranden

De zware bosbranden van de afgelopen weken in Zuidwest-Frankrijk hebben mogelijk de smaak van de Bordeauxwijn verpest. Er zou een rokerige smaak kunnen opduiken.

"We moeten het einde van de vinificatie en vooral de resultaten van de analyses van de getroffen zones afwachten", zegt Pierre-Louis Teissedre, ondervoorzitter van de Franse unie van oenologen. "Daar waar de rook is weggedreven, zal de impact beperkt zijn. Maar voor de zones dicht bij de branden bestaat dat risico zeker". Teissedre vreest vooral voor de wijn in de streek Graves.
De rook van de branden kan zich vastzetten op de schil van de druiven, waarna de smaak in de druif trekt. Die komt dan weer naar buiten bij de gisting en de rijping van de wijn.

De bosbranden in het departement Gironde begonnen in juli, toen zowat 21.000 hectare in de as werd gelegd. Daar kwam in augustus nog eens 7.500 hectare bij toen de brand opnieuw aanwakkerde. Meer dan 10.000 mensen werden geëvacueerd.

De Gironde werd getroffen door zware bosbranden.