Amerikanen investeerders voor 13 miljoen dollar opgelicht in wijnzwendel

Het FBI heeft Casey Alexander, die in het VK woont, aangeklaagd voor samenzwering en fraude. Hij wordt beschuldigd van het runnen van drie bedrijven - Windsor Jones, Charles Winn en Vintage Whiskey Casks - die een reeks oudere Amerikanen via telefoon hebben opgelicht.

Meer dan 150 bejaarde Amerikaanse investeerders werden de dupe van zwendelaars met valse wijn- en whisky-investeringen. Het bedrag loopt op tot zowat 13 miljoen dollar (12,3 miljoen euro).
Onderzoekers zeiden dat de frauderende bedrijven "agressieve en bedrieglijke tactieken" gebruikten om mensen te overtuigen om geld over te maken, waarbij ze een enorm rendement beloofden. De website van Windsor Jones belooft "de aankoop en verkoop van 's werelds meest illustere Bordeaux-wijn met investeringspotentieel".
Het frauduleus document bevat een lijst van Bordeaux First Growths (Margaux, Latour, Mouton Rotschild, Lafite Rotschild en Haut-Brion) en een video van meestersommelier Ronan Sayburn, die de beste jaargangen bespreekt. Sayburn zei dat de website de video zonder zijn toestemming heeft gebruikt en dat hij er niet van op de hoogte was tot de pers contact met hem opnam.
Eén slachtoffer, een 89-jarige man uit Ohio, heeft volgens de rechtbankverslagen meer dan 300.000 dollar (€ 284.000) overgemaakt om te investeren in zeldzame zoete wijnen en om te betalen voor een vermeende opslagruimte in Frankrijk.
Uit de rechtbankverslagen blijkt dat Alexander werd vrijgelaten nadat hij een borgsom van 50.000 dollar had betaald. De voorwaarden van zijn vrijlating verbieden hem contact op te nemen met "iedereen die slachtoffer is of kan zijn".