Amaronegrootheid Franco Allegrini overleden op 65-jarige leeftijd

Franco Allegrini, een van de meest invloedrijke wijnmakers van Noord-Italië, is op 23 april overleden in zijn woning in de heuvels van Valpolicella ten westen van Verona. Allegrini verloor een jarenlange strijd tegen kanker. Hij was 65.

Franco Allegrini wordt door vrienden en collega's herinnerd als een man die een reeks van de beste eigenschappen van Italië en de wijnwereld belichaamde. De man tekende voor een revolutie in het maken van de moderne Amarone.

Zelfs toen het Allegrini-merk van zijn familie uitgroeide tot een van Italië's grootste wijnsuccesverhalen, bleef Franco Allegrini een hands-on wijnmaker en experimentator, terwijl zijn zus, Marilisa, het bedrijf leidde als CEO en het wereldwijde gezicht van Allegrini. 
Franco, Marilisa en hun oudere broer, Walter, namen in 1983 het roer over van een bescheiden familielandgoed na de dood van hun vader, Giovanni. De rol van Franco concentreerde zich aanvankelijk op de kelder, maar met de vroegtijdige dood van Walter in 2003 nam hij ook de landbouw op het landgoed over.
In de volgende vier decennia zouden de Allegrini's hun bedrijf uitbreiden met twee landgoederen in Toscane en een in Veneto gevestigd négociant-label.
Zijn meest zichtbare bijdrage aan het landschap van Amarone was zijn werkgebouw Terre di Fumane, een ultramoderne droogfaciliteit en onderzoekscentrum van 54.000 vierkante meter dat in 1997 werd geopend met als doel het appassimento-proces aan te scherpen door monitoring en controle van schimmels, temperatuur en luchtstroom.

Franco Allegrini