Meire en Vanwambeke winnen Graham’s Port & Pairing Cup

Alexandra Meire en Toma Vanwambeke veroverden de jury met hun High Tea in combinatie met Graham’s 20 Year Old Tawny Port.

Toma Vanwambeke, student Gastronomie, gebruikte in zijn hartige en zoete hapjes walnoten, vijgen en sinaaszeste. Sommelier-student Alexandra Meire vond deze aroma's ook terug in de geserveerde porto.

De traditie om met een glaasje Graham’s port te klinken, inspireerde ook de beloftevolle studenten van hotelscholen CERIA, PIVA, Ter Groene Poorte en Ter Duinen. Het jonge talent van het zesde en zevende jaar streed op dinsdagnamiddag om de titel van beste Graham’s Port Pairing. Per school werkt een student Sommelier samen met een student Gastronomie of Bakkerij om hun ultieme pairing aan een vakkundige jury te presenteren. Regula Ysewijn (bekend van televisieprogramma Bake Off Vlaanderen), Dries Corneillie (Best sommelier of Belgium 2021) en Salvator Vandewalle (WSET4 en leerkracht Drankenkennis Syntra) degusteerden elke pairing. Ze kozen uiteindelijk Toma Vanwambeke (7e jaar Gastronomie) en Alexandra Meire (7e jaar Drankenkennis) van Ter Duinen als ultieme winnaars. 

Met deze Afternoon Port brachten de studenten niet enkel hulde aan Queen Elizabeth II, maar ook aan hun eigen grootouders. Alexandra haar grootvader woont al 20 jaar in Portugal. Telkens wanneer hij naar België komt, brengt hij enkele unieke portwijnen mee voor zijn kleindochter. Hoewel haar grootvader porto drinkt als aperitief op vrijdagavond, wou Alexandra met haar pairing bewijzen dat porto niet enkel bij een nagerecht of hapje kan gedronken worden. 
Toma combineerde hierbij paté op drie wijzen, geïnspireerd op de recepten van zijn grootvader. 

Tijdens de wedstrijd werden Belgische hotelscholen uitgedaagd om hun ideale Graham's paring te presenteren. Een initiatief van portohuis Graham's om jonge sommeliers & chefs hun krachten te laten bundelen. 

Toma Vanwambeke en Alexandra Meire / Foto Alice Bown