Oostenrijkse wijn boekt grootste exportgroei ooit

Het Oostenrijkse wijnbureau slaakt hoerakreten: in 2021 steeg de waarde van de export van het alpenland met bijna 16 procent, de grootste waardegroei aller tijden. Vooral de Oostenrijkse witte Qualit├Ątswein kon steeds meer buitenlanders bekoren. Vooral in landen buiten de EU, zoals de VS, Canada en China was de groei groot.

De wijnexportcijfers die door Statistics Austria voor heel 2021 zijn geregistreerd, overtreffen alle verwachtingen. De grens van 200 miljoen euro werd voor het eerst in de geschiedenis overschreden. De stijging met € 29,5 miljoen tot € 216,8 miljoen (+15,7%) is de hoogste waardestijging ooit opgetekend voor de Oostenrijkse wijnexport. In hoeveelheid was de groei iets lager (+3,8% tot 70,2 miljoen liter). Dit betekende ook dat de gemiddelde exportprijs van Oostenrijkse wijn groeide.

"De exportcijfers voor 2021 zijn een enorm succes voor de hele Oostenrijkse wijnsector", meldt Chris Yorke, CEO van Austrian Wine (Austrian Wine Marketing Board). "Wat vooral van belang is, is dat we zo'n hoge waardestijging hebben kunnen realiseren. Dat is tenslotte het uiteindelijke doel van onze inspanningen: waardevermeerdering voor onze wijnboeren."

Witte Qualitätswein

Vooral de exportwaarde van de Oostenrijkse gebottelde witte Qualitätswein groeide sterk. Met een groei van 23% speelden deze wijnen, goed voor meer dan de helft van de inkomsten uit de Oostenrijkse export, de hoofdrol in dit historische succes. Ook de gebottelde rode Qualitätswein (+3,1% in waarde) en vooral de mousserende wijnen (+34% in waarde) zetten hun opmars voort.

"Het is duidelijk dat Oostenrijk goed gepositioneerd is als het gaat om export", zegt Yorke. "We exporteren naar 100 landen, maar hebben onze inspanningen de jongste tijd meer gericht op onze top 10-markten. Met de diversiteit aan wijnstijlen die we aanbieden zijn we in staat om verschillende markten en verschillende smaakvoorkeuren aan te spreken. Bovendien realiseert een groeiend aantal wijnliefhebbers over de hele wereld zich dat nauwelijks een ander land zo'n constante kwaliteit biedt in het volledige spectrum van wijnstijlen."

Naar Duitsland, de grootste exportmarkt, steeg de exportwaarde met 9,6%. Een opmerkelijke ontwikkeling in een markt die zo prijsgevoelig is. De inkomsten uit export stegen ook naar Zwitserland, de op één na belangrijkste markt, met 16,1% en in de VS met 23,1%, waarmee de Verenigde Staten voor Nederland (+16,8%) kwamen en de derde plaats innamen van de belangrijkste exportbestemmingen.

Over het algemeen was er groei in alle belangrijke exportmarkten, waaronder België, het Verenigd Koninkrijk en de Scandinavische markten (met uitzondering van Finland). Net als in 2020 kende Canada een zeer hoge groei: een waardestijging met 65,3% heeft het land naar de zevende plaats gekatapulteerd. China miste net de plaats in de top 10, hoewel de forse omzetstijging van 77,9% de verwachtingen bevestigde dat dit een veelbelovende markt voor de toekomst is.

Foto Austrian Wine / Bernhard Schramm