Fraude bij ‘meest exclusieve wijnveiling ooit’

Zes loten begeerde wijnflessen van het mythische domein Romanée-Conti zijn teruggetrokken uit een exclusieve veiling van topwijnen in Genève. Vermoedelijk gaat het om vervalsingen.

Een Amerikaanse expert in wijnfraude ontdekte dat er iets mis was, zo meldt de zakenkrant De Tijd vandaag. Het kleine wijndomein Romanée-Conti produceert een van de exclusiefste wijnen ter wereld. Jaarlijks worden slechts 6.000 flessen rode wijn gemaakt. Daarom is het een uitgelezen doelwit voor fraudeurs, die de labels namaken en op een minder kwalitatieve wijn kleven.

Het veilinghuis Bagheera Wines, dat vooraf aankondigde dat de veiling de exclusiefste ooit zou zijn, zegt de bescherming van zijn klanten alle prioriteit te geven. Daarom heeft het beslist zes loten uit de veiling te halen.

De andere topwijnen werden wel gewoon te koop aangeboden. Met succes. De hele collectie werd vooraf geschat op 2,7 miljoen Britse pond (3,5 miljoen euro), of zo'n 11.000 pond per fles. Ze bracht uiteindelijk 4,3 miljoen pond op.