Belgische wijnfraudeur staat terecht in Bordeaux

Na veertien jaar onderzoek is in Bordeaux het proces van start gegaan tegen de Belgische wijnfraudeur Roger Geens uit Aarschot.

Roger Geens (78) riskeert twee jaar cel met uitstel. Dat bericht De Standaard vandaag. Door zijn gezondheidstoestand zal hij niet op zijn proces aanwezig zijn. De man werd in 2006 getroffen door een hersenbloeding en is sindsdien volledig verlamd.
Geens was ooit een van 's lands grootste wijnhandelaars. 'God van de bordeaux' was een van zijn bijnamen. Voor de fraude aan het licht kwam, was de mediaschuwe en schatrijke man uit Aarschot baas van een internationaal wijnimperium dat alleen al in ons land en Frankrijk 550 personeelsleden tewerkstelde. Geens verhandelde niet enkel wijn. Hij bezat 21 wijndomeinen in de Bordelais, plus 1.000 hectaren van de beste wijngaarden van Frankrijk. Maar dat was klaarblijkelijk niet genoeg. Volgens verklaringen van zijn personeel begon hij te sjoemelen om nog sneller nog rijker te worden.

Miljoenen liters wijn werden, zo blijkt uit het onderzoek, aangelengd met allerhande vloeistoffen en verkocht als dure bordeaux. De fraude duurde liefst twintig jaar. De wijn werd aangelengd met smaakstoffen en zelfs rauwe melk, om de wijn zachter te maken. In een van de hangars van Geens stond een grote ton met daarop het etiket 'vieux'. Het zelfgebrouwen smaakstofje gebruikte hij om middelmatige wijn 'oud en duur' te maken, alsof die jaren op eiken vaten had gerijpt. Een andere truc was de toevoeging van aroma van sinaasappel voor wat extra fruitigheid.

Zelfmoord van kelderbeheerder

Het onderzoek naar de fraude begon na de zelfmoord van de kelderbeheerder van Geens, die de fraude niet meer kon aanzien. Hij beroofde zich van het leven in het kantoor van de grote baas. Maar niet nadat hij verklaringen had afgelegd bij de politie. Dat deed hij nadat 200 agenten waren binnengevallen in de domeinen en bedrijfspanden van wijnhandelaar Geens.
Het Franse gerecht rondde zijn onderzoek pas eind vorig jaar af. De Belgische justitie liet onlangs nog 675.000 flessen wijn, whisky en cognac die bij Geens in beslag genomen werden, vernietigen.

Geens zal evenwel niet naar de cel moeten, gezien zijn gezondheidstoestand. Dat is een tegenvaller voor de federatie Grands Vins de Bordeaux, die zich wegens imagoschade burgerlijke partij had gesteld.
Volgens de federatie verdiende Geens 20 miljoen euro aan zijn zwendel. 'Het onderzoek heeft veel te lang aangesleept. De beklaagde kan niet veroordeeld worden en het gefraudeerde geld is spoorloos. Frustrerend', zegt voorzitter Yann Le Goaster van Grands Vins de Bordeaux. Die heeft het over de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van de bordeauxwijn.

Het vonnis volgt op 29 juni.