LePlan-Vermeersch verrast met Belgica Bubbles

Wijnmaker Dirk Vermeersch, geestesvader van LePlan-Vermeersch, stelde in de Belgian Wines Bar in Antwerpen samen met zijn dochter An zijn nieuwste geesteskind voor: de Belgica Bubbles.

Dirk Vermeersch, nooit om een grap verlegen, lanceert met zijn Belgica Bubbles is een vette knipoog naar Belgica, de Romeinse provincie die ooit, naast het huidige België, ook Luxemburg, de zuidelijke Nederlanden, het Duitse Rijngebied en delen van Noord-Frankrijk besloeg. Dat de toenmalige hoofdstad Durocortorum was, na wat onderzoek het huidige Reims bleek te zijn, was koren op de molen van Vermeersch om met een ‘Belgische’ schuimwijn op de markt te komen. Met chardonnay en ugni blanc is het een schuimwijn die fraicheur en voldoende mondvulling koppelt. De wijn, met een dosage van 9 gram per liter, wordt gemaakt met partner BGP uit Namur.

Na de oogst worden de druiven ontsteelt en geperst, waarna een eerste gisting plaatsvindt in inox kuipen. Na de assemblage en bij de botteling wordt liqueur de tirage toegevoegd aan de stille wijn. Deze non-vintage wijn rijpt vervolgens tien maanden op de fles alvorens de gist wordt verwijderd en 9 g/l liqueur d’expedition kan worden toegevoegd om deze brut te maken.

Dirk Vermeersch is met deze wijn zowat aan zijn 20ste cuvée. Sinds 2000 is hij actief in de Zuid-Franse Rhônevallei als producent van klassieke appellatiewijnen én van een opmerkelijke serie rock & roll monocépages.

Dirk Vermeersch en zijn dochter An / Foto SG