WineStories

In deze rubriek brengen we regelmatig originele, interessante, soms grappige of taboedoorbrekende wijn-gerelateerde verhalen, die boeiende kost zijn voor elke wijnliefhebber.

Gamay is niet het zwakke broertje van Pinot Noir

19 January 2020

Voor alle duidelijkheid: gamay is niet de broer van pinot noir maar wel de zoon. De moeder is gouais blanc. Gouais werd in Frankrijk als een zure druif verfoeit en verbannen. Maar haar historisch belang is enorm: ze zorgde bijvoorbeeld voor topdruiven als chardonnay en riesling.

Read more

WineTales: De truc met de kleine wijnflesjes

22 May 2019

De truc met de kleine wijnflesjes zal uw wijnliefhebbersleven misschien veranderen. Het principe is eenvoudig: giet wijn uit een wijnfles van 75 cl, bijvoorbeeld restjes na een maaltijd of proeverij, over in een glazen flesje van 37,5 cl, 25 cl of kleiner, afhankelijk van de hoeveelheid. Vul het flesje helemaal tot aan de rand, sluit het en bewaar het in de koelkast.

Read more

WineTales: (Post)modern wijnproeven

08 November 2018

Het filosoferen over wijn verbreedt en bevrijdt de wijnbeleving. Zoals men onderscheid maakt tussen moderne en postmoderne wijsgeren, zo kan men verschil zien tussen modern en postmodern wijnproeven.

Read more

WineTales: Ook regenwormen zijn terroir

07 September 2018

De paring van de regenworm duurt ongeveer drie tot vier uur. Het beest, door de bioloog ‘Lumbricus terrestris’ genoemd, door een West-Vlaming - zoals mezelf - ‘tettieng’ en door veel bewoners van de Lage Landen gewoonweg ‘pier’, is tweeslachtig. Mannelijk en vrouwelijk tegelijk. Innig verstrengeld en badend in overvloedig slijm bevruchten twee wormen elkaar wederzijds - het slanke lijf deels in deels uit de grond - en zo zorgen ze voor een uitgebreid nageslacht.

Read more

WineTales: Nostalgie over wijn

17 June 2018

Ik geef het grif toe: startende wijnliefhebbers kunnen mij wel eens jaloers maken. Wat voor spannende avonturen beleeft een mens niet tijdens zijn eerst wijnjaren? Die eerste jaren, ik vond ze ronduit geweldig. Ik koester de herinneringen aan de opwinding van toen, die frisse vibe, dat onbevangen proeven van die eerste mooie wijnen. Vergelijk het met de eerste geslaagde seks. Of met prille emotie bij muziek. Terugdenken aan toen maakt me nostalgisch.

Read more

Podere Le Ripi, knappe wijnen en een koffietje in Montalcino

08 April 2018

De traditionele wijnmakers in Toscane vielen zowat van hun stoel toen ze van de plannen van Francesco Illy vernamen. Maar voor de gereputeerde koffiemeester was het meer dan zomaar een crazy idee: bonsaiwijngaarden op zijn wijndomein in Montalcino. Achteraf blijkt het allemaal nog zó gek niet…

Read more

WijnKriebel: Pluisje, het druifluisje

12 March 2018

Internationaal opsporingsbevel. Dactylosphaera vitifoliae, Phylloxera vastratrix of druifluis. Ongeveer 1 millimeter groot. Geel. Agressief en geslepen. Afkomst: Noordoost-Amerika. Criminele activiteit: seriemoordenaar, eet wortels van wijnstokken. Strafblad: luis vernietigde in de 19e en 20e eeuw een groot deel van de wijngaarden in de wereld. Slachtoffer: weerloze wijnstokken, alle bekende Europese druivenrassen. Bestrijding: geen, tenzij bescherming van de Europese druivenstokken door enting op Amerikaanse onderstammen. Status: nog actief.

Read more

WijnKriebel: Het Walhalla van de gesneuvelde wijnfles

23 December 2017

Met zijn duizenden komen ze uiteindelijk op een hoop te liggen. Willens nillens. Grand Cru Classé of Cru Bourgeois, landwijn of tafelwijn, met veel egards geschonken of achteloos opgezopen. Zoals een wijze Bourgondische fles het ooit zei: “Het Walhalla van de gesneuvelde wijnfles is de glascontainer”.

Read more

WijnKriebel: Het huwelijk van Sancerre en Crottin de Chavignol

28 October 2017

Het is een grote dag voor de streekproducten van de Loire. De klokken luiden oorverdovend en de zon schijnt als nooit tevoren. Twee wereldvermaarde ambassadeurs van de regio treden met elkaar in het huwelijk.

Read more

Wijnmaker Château Pétrus zoekt finesse bij Quinta da Boavista aan de Douro

16 September 2017

Wat bezielt de wijnmaker van Château Pétrus om na veertig jaar aan de absolute wereldtop een nieuwe uitdaging aan te gaan bij het icoondomein Boavista langs de Douro? Een verhaal van een verwoede, passionele zoektocht naar absolute finesse.

Read more