Zeldzame ‘Grand Constance 1821’ afgehamerd op € 25.000

Een 200 jaar oude ‘unicorn’-fles van de geroemde zoete wijn die oorspronkelijk bestemd was voor de gevangenis van Napoleon Bonaparte, heeft een slordige 25.000 euro opgeleverd bij de Cape Fine & Rare Wine Auction. Dat bericht Decanter op zijn website.

Er werd op de veiling intens geboden op die ene enkele fles Grand Constance 1821. "Het is een echte eenhoornwijn", zei Charlie Foley, veilingmeester bij Christie’s, die de veiling voorzat.  De Grand Constance 1821 die op de veiling van 22 mei werd verkocht, is een van de drie flessen die door de Zuid-Afrikaanse drankenfabrikant Distell en zijn voorganger waren opgeslagen sinds ze in de jaren tachtig op een veiling werden gekocht. Alle drie de flessen zijn in 2019 opnieuw gekurkt, met een verzegeling met een unieke, traceerbare code.
De koper is een Christie's klant uit het Verenigd Koninkrijk. Vermoed wordt dat de fles een van de twaalf overgebleven exemplaren wereldwijd is.
De fles maakte ooit deel uit van de collectie zeldzame, gewilde zoete wijn die bestemd was om Napoleon gezelschap te houden op zijn eilandgevangenis van Sint-Helena in het midden van de Zuid-Atlantische Oceaan. Napoleon stierf evenwel op 5 mei 1821. De Grand Constance 1821 kan hij dus nooit geproefd hebben.
Napoleon was overigens niet de enige spraakmakende bewonderaar van wijnen uit de beroemde wijngaard Groot Constantia in het huidige Zuid-Afrika. Tegen de jaren 1800 had de wijn fans als George Washington tot koning George III en Frederik de Grote.
Vandaag is de Vin de Constance van Klein Constantia een van de meest gewilde zoete wijnen ter wereld.