Wijnmaker Jacky Blot uit Loireregio op 75-jarige leeftijd overleden

Met Jacky Blot verliest de Loirevallei een van zijn emblematische wijnmakers. Blot stierf op maandag 15 mei op 75-jarige leeftijd.

Jacky Blot ging begin jaren 1990 van start met wijn maken op het Domaine de la Taille aux Loups in Montlouis-sur-Loire. Blot was vertuigd van het potentieel van de terroirs van Touraine en het karakter van de chenin blanc.

Daarnaast is het tevens onmogelijk om de naam Blot op te roepen zonder aan de mousserende wijnen te denken. Een traditionele methode, met op kop zijn Triple Zéro: geen chaptalisatie, geen liqueur d'tirage, geen liqueur d'envoi.

Sinds zijn eerste jaargang in 1990 had hij de wijngaard uitgebreid en percelen verworven in Montlouis en vervolgens in Vouvray. Het landgoed beslaat nu 60 hectare. Hieraan moeten de 15 hectare van het Domaine de la Butte, in Bourgueil, worden toegevoegd, waar met cabernet franc rode wijnen van zeer hoge kwaliteit zijn voortkomen, zoals de Mi-Pente cuvée en de Perrières.

De jongste jaren had Jacky Blot de teugels geleidelijk overgedragen aan zijn zoon Jean-Philippe. Samen met zijn vrouw Joëlle was hij eerder een carrière als ondernemer begonnen door wijnkelders (Les Belles Caves) te openen in Tours, evenals een restaurant in het hart van de hoofdstad van Tours, waar de wijnkaart 1500 referenties bevat. 

Foto website Jacky Blot