Symington onthult ontwerp Douro-wijnmakerij van 12 miljoen euro

Het Portugese Symington Family Estates onthulde zijn nieuwe ‘low impact’-wijnmakerij in aanbouw. Quinta do Ataíde ligt in de oostelijke uitlopers van de Douro-vallei

Quinta do Ataíde maakt deel uit van het plan van de groep om de productie van premium, onversterkte wijn te verhogen. Het groene dak van de wijnmakerij, met inheemse vegetatie, zal fungeren als een natuurlijke temperatuurregelaar van het interieur van het gebouw. Met een productiecapaciteit van bijna  700.000 liter zal Quinta do Ataíde in de Vilariça-vallei uitsluitend worden gebruikt voor de productie van onversterkte wijn.

De investering is, sinds het eerste budget in 2018, verdrievoudigd. De strategie van de Symingtons moet de verkoop van premium onversterkte wijn tegen 2030 verdubbelen.

Rassenonderzoek

De groep stelt in de marge dat niet-versterkte wijnvooruitzichten worden ondersteund door de veerkracht van inheemse druivensoorten, die op grote hoogte worden geteeld, in zware klimatologische omstandigheden.
Vooruitlopend op de verwachte resultaten van een meerjarig rassenonderzoek, onthulde het bedrijf dat donzelinho tinto een van de best presterende inheemse rode druivenrassen in de Douro was vanwege het aanpassingsvermogen aan het klimaat.

Symington is overigens begonnen met het planten van de druivensoort op het landgoed Quinta do Ataíde, waar het in 2014 een experimentele variëteitenbibliotheek heeft van 53 druivensoorten.

Het nieuwe Douro-wijnmakerijontwerp van Symington Family Estates / foto Symington