​Ruben Struyve wordt ‘Sommelier van het Jaar’, Joyce van Rennes ‘Winelady’

​Ruben Struyve van ‘La Table de Maxime’ in Paliseul, werd vandaag uitgeroepen tot Sommelier van het Jaar, terwijl Joyce van Rennes van Château Genoels-Elderen werd erkend als Winelady van het Jaar.

De verkiezing voor Sommelier van het Jaar”, georganiseerd door de Club Prosper Montagné, Foodprint en Home & Table by Meyhui, is aan zijn 14e editie toe. De winnaars kunnen zichzelf niet vertegenwoordigen. Wat niet belet dat 'La table de Maxime'**, waarvan chef Maxime Collard door Gault&Millau werd uitgeroepen tot chef van het jaar 2023, kan opscheppen over het feit dat drie van zijn sommeliers de afgelopen drie edities zijn beloond.

Ruben studeerde aan hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Hij liep stage in La Table de Maxime in Paliseul in de provincie Luxemburg. Na zijn stage bood de eigenaar van het restaurant hem onmiddellijk een job aan als sommelier. Ruben werd met andere woorden een collega van Frederic Cabut, die vorig jaar de titel van Sommelier of the Year 2023 in de wacht sleepte. "Twee Sommeliers of the Year in hetzelfde restaurant, dat is toch wel iets uniek", aldus nog juryvoorzitter Meyhui.

In 2010 werd voor het eerst de verkiezing voor Sommelier van het Jaar georganiseerd. Om de titel te behalen moeten kandidaten hun beroep uitoefenen in een Belgisch restaurant, over de nodige technische vaardigheden en beroepservaring beschikken, communicatief vaardig zijn en alle aspecten van een wijnkaart beheersen.

Dit jaar kregen de provinciale winnaars een bord met drie kazen en een blinde test van acht alcoholvrije wijnen. De uitdaging was om de beste combinatie van wijn en kaas met het bijbehorende glas voor te stellen. "Het was Ruben Struyve, 21, die eruit sprong (...) Ondanks zijn jonge leeftijd maakte Ruben indruk op de jury met zijn kennis en zijn communicatieve vaardigheden”, legt Baudouin Meyhui uit, voorzitter van de jury, waarin onder meer Mathieu Vanneste (restaurant 'Boury'***) present tekende.

Joyce van Rennes, keldermeester van Château Genoels-Elderen, het grootste wijndomein van het land, werd uitgeroepen tot Winelady van het Jaar 2024.

Juryvoorzitter Baudouin Meyhui en laureaat Ruben Struyve