Raimonds Tomsons uit Letland wordt beste sommelier ter wereld, Vlaamse Tom Ieven wordt 11de

Raimonds Tomsons uit Letland werd in Parijs gekroond tot ‘s werelds beste sommelier. Vlaming Tom Ieven bemachtigde een knappe 11de plaats.

Meer dan 4.000 wijnprofessionals en wijnliefhebbers verzamelden in de Franse hoofdstad om de beste sommeliers ter wereld te zien strijden om de eer. Lokale favoriet Pascaline Lepeltier, een Master Sommelier uit Anjou, werd uitgeschakeld in de halve finale.

Tomsons nam het op tegen Nina Jensen uit Denemarken en de Chinese Reeze Choi, die allemaal op de proef werden gesteld in een reeks taken die bedoeld waren om hun kennis, smaakvaardigheden, service-inzicht en vermogen om kalm te blijven onder druk te testen. Ze moesten onder andere wijnen identificeren die blind werden geproefd, wijnen combineren met verschillende gerechten en fouten in een prijslijst opsporen.

William Wouters, voorzitter van de ASI Best Sommelier of the World-wedstrijd, zei: "Ik twijfel er niet aan dat hij een fantastische vertegenwoordiger van ASI zal zijn en een inspiratie voor onze wereldwijde sommeliergemeenschap." Tomsons eindigde eerder als derde bij de ASI Best Sommelier of the World-competitie die in 2019 in België werd gehouden.

Sommelier Tom Ieven in de wijnkelder van Hof van Cleve