Pomerol geeft toestemming voor ‘uitzonderlijke’ irrigatie in superdroge periode

Naar aanleiding van extreme weersomstandigheden dit jaar heeft de Bordeaux-appellatie de vraag van Pomerol ingewilligd om het irrigeren van wijnstokken tijdelijk toe te staan.

Extreme klimatologische omstandigheden en de vraag van een aantal wijnboeren waren de redenen voor Jean-Marie Garde, voorzitter van de Pomerol-appellatie, om de regelgevende instantie Institut National de l'Origine et de la Qualité (INAO) te vragen om het al lang bestaande verbod op irrigatie tijdelijk ongedaan maken.

In de brief staat dat "rekening houdend met de uitzonderlijke ecologische omstandigheden" van de wijngaarden die hebben geleid tot "een situatie van aanzienlijk watertekort" en "na het advies van de voorzitter van de CRINAO" (de regionale commissie van de INAO), de INAO uw verzoek gerechtvaardigd acht en verleent zij een uitzondering op het verbod op het irrigeren van de wijnstokken die geschikt zijn voor de productie van wijnen met een door Pomerol gecontroleerde oorsprongsbenaming vanaf vandaag [20.2022] en uiterlijk augustus 15, 2022'.

Wijnbouwers kregen te horen dat de uitzonderlijke irrigatie enkel zou toegepast worden wanneer het absoluut noodzakelijk was. Het INAO zegt de situatie goed te zullen opvolgen en te bewaken. Alle aanvragen moeten ten minste twee dagen vóór de voorgestelde irrigatie naar het Pomerol-syndicaat worden gestuurd. Ze moeten de exacte grootte van het voorgestelde gebied aangeven volgens de kadastrale gegevens, de betrokken druivenrassen en de aard van de irrigatiemethoden. Deze worden vervolgens naar zowel interne als externe keuringsinstanties gestuurd voordat goedkeuring wordt verleend of geweigerd. Elke overtreding van de bepalingen met betrekking tot de tijdelijke bewatering, of de periode waarin deze is verleend, kan leiden tot een boete van € 3.750.

Het INAO stelt ook dat de opbrengst van de geïrrigeerde percelen niet mag leiden tot een verhoging van de oogst.

Foto S.G.