Limburgse druivenpluk start twee weken vroeger dan normaal

Het is alle hens aan dek op de Limburgse wijndomeinen. Vrijwel overal is de pluk voor de stille wijnen gestart, zowat twee weken vroeger dan normaal. De druiven blijken bovendien van een uitzonderlijke kwaliteit. “Het is een topjaar voor de Limburgse wijnen”, zo bericht Het Nieuwsblad.

De combinatie van een zacht voorjaar en een warme zomer brengt mee dat de druiven nu al rijp zijn, terwijl dat normaal pas begin oktober is. Tenminste voor de stille wijnen. De pluk voor de mousserende wijnen - waarbij het suikergehalte van de druiven lager mag zijn - begon enkele weken geleden al. Ook dat was uitzonderlijk vroeg. 

“Op 21 september zijn we gestart met de pluk voor onze stille wijnen”, zegt Daniel Medarts van domein Kitsberg in Heers. “Dat is nog drie dagen eerder dan in 2018, en ook dat was een uitstekend jaar.” Stijn Maris van wijndomein De Caybergh in Herk-de-Stad begon er zelfs op 19 september al aan, samen met vijftien externe werkkrachten. “Geen record, want in 2018 waren we nog een dag eerder bezig”, zegt hij. “Maar het is wel uitzonderlijk vroeg. We begonnen met de Pinot Noir, daarna was de chardonnay aan de beurt. Het is hier dus alle hens aan dek.” Ook in domein Aldeneyck in Maaseik is de pluk al volop bezig. Al gebeurt die daar vooral machinaal. “Al zijn er stukken bij waar we met de machine niet bij kunnen”, zegt Tine Linssen. “Voor die delen hebben we een aantal mensen in dienst, die hier anders andere taken uitvoeren.”

Het warme weer van de zomermaanden zorgt niet alleen voor een uitzonderlijk vroege pluk, maar ook voor een kwalitatief zeer goede oogst. “Enkel het natte weer in september, net voor de pluk, zat een beetje tegen”, zegt Stijn Maris van wijndomein De Caybergh. “Maar 2022 is zeker een heel goed jaar voor de Limburgse wijnen. Vooraleer we de kwaliteit van de wijnen kunnen beoordelen moeten we nog wat geduld hebben, maar alle waardes zijn alleszins zeer goed.”

Daniel Medarts spreekt zelfs van een topjaar. “Natuurlijk ben je pas zeker als de wijn gemaakt is, maar alle elementen zijn in ieder geval aanwezig”, zegt hij enthousiast. “De druiven zijn schitterend, zowel qua aantallen als in kwaliteit. Dat is trouwens niet alleen voor de Limburgse wijnen zo, maar ik hoor dezelfde signalen uit de Rhône- en de Bourgognestreek.”

Toch is de druivenpluk geen exacte wetenschap. Want in wijndomein Vlijtingen (Riemst) zijn de druiven voor de stille wijnen nog niet rijp. “We meten de chardonnay iedere week, maar de zuurtegraad is nog te hoog en het suikergehalte te laag”, zegt zaakvoerder Herman Meers. “Dat komt omdat chardonnaydruiven bij temperaturen tussen 30 en 35 graden in stilstand gaan, dan ontwikkelen ze zich niet meer. Beter is een temperatuur tussen 25 en 30 graden. Het is dus hopen op nog een klein beetje zonneschijn.”

Karel Henckens van het wijndomein Aldeneyck / foto S.G.