King’s College verdient meer dan anderhalf miljoen met veiling zeldzame Bourgognes

Een verzameling bijzonder zeldzame Bourgognes uit de kelders van King’s College in Cambridge bracht deze week een slordige anderhalf miljoen euro op in een veiling bij Christie’s. De ‘Generations of Jayer’-collectie omvatte 42 loten van enkele van de beste Bourgognes die ooit zijn gebotteld.

Een kist van 12 flessen Grand Cru Henri Jayer voor Georges Jayer, Echézeaux 1999 uit Côte de Nuits leidde de dans en werd afgehamerd voor £ 100.000 (€ 116.519) op de veiling in Londen. Het op één na duurste kavel was de Henri Jayer voor Georges Jayer, Echézeaux 2001, die een winnend bod van £ 85.000 (€ 99.041) haalde.
Henri Jayer werd de 'peetvader van Bourgondië' genoemd nadat hij pionierde met een reeks belangrijke innovaties in de regio. Hij geloofde dat lage opbrengsten de basis waren van echt geweldige wijnen, en hij verzette zich fel tegen het uitgebreide gebruik van chemicaliën in wijngaarden.
Sinds zijn dood in 2006 zijn z'n zijdezachte pinot noirs steeds zeldzamer geworden, wat een cultstatus heeft gecreëerd onder zowel verzamelaars als kenners.
Christie's internationale wijndirecteur, Tim Triptree MW, beschreef zijn wijnen ooit als "zeker een van de beste die ik ooit heb geproefd, met name de Richebourg, Echézeaux en Cros Parantoux".
King's College kocht de wijnen van de Britse importeur Richards-Walfords en bewaarde ze in zijn historische kelders.
Deze week gingen ze onder de hamer, samen met nog veel meer Bourgondische klassiekers. Andere hoogtepunten waren 12 flessen Domaine Coche-Dury, Corton-Charlemagne 1996 en 12 flessen Domaine Coche-Dury, Corton-Charlemagne 2007.

Het historische King's College, Cambridge / foto SG