MasterClass met Christophe Heynen MW verkent wereldtop van pinot noir

“Pinot noir is een transparant druivenras. De druif verraadt als geen ander de diverse aspecten van de bodem. Als de bodem niet geschikt is, dan wil de pinot noir niet mee”. Dat zei Piero Incisa della Rochetta vandaag bij de Leuvense wijnhandel Convento op een MasterClass Pinot Noir met Christophe Heynen MW.

Christophe Heynen had samen met de sommeliers Tom De Praetere en Olivier Pareit van Convento een prestigieuze reeks van pinot noir-wijnen geselecteerd op hun MasterClass rond de evolutie van dit druivenras rond de wereld. Gast op de proeverij was de Italiaans-Argentijnse topwijnmaker Piero Incisa della Rocchetta, die op zijn domein Bodega Chacra in Patagonië wereldwijnen van de allerhoogste klasse produceert.

Het lijstje van de geproefde wijnen oogt indrukwekkend:
- Chanterèves 2020 uit Savigny-les-Beaunes uit Frankrijk
- Chacra 'Cincuenta y Cinco' 2022 uit Argentinië
- Peregrine 2018 uit Nieuw Zeeland
- Domaine de la Côte 2020 uit Californië
- by Farr 2020 uit Australië
- Crystallum 2021 uit Zuid-Afrika
- Evening Land 'Seven Springs Vineyard' Summum uit Oregon USA
- Rudolf May 2019 uit Franken Duitsland
- Coquard Chambolle Musigny 2019 uit Frankrijk
- Kutch McDougall Ranch 2017 uit Californië.

Christophe Heynen duidde inleidend op de spectacuilaire groei van de aanplant van de pinot noir wereldwijd, met specifiek de champagneregio op kop.

Ook het specifieke terroir dat de druif vereist kwam ruim ter sprake.
Piero Incisa: "Toen ik de eerste maal vanuit het vliegtuig de Argentijnse wijngaarden zag liggen had ik de indruk over een woestijn te vliegen. Maar ik keek met een Europese bril. Het klimaat blijkt evenwel ideaal voor de teelt van perfect clean fruit. We hebben ook niet de minste chemische bestrijding nodig. En dan is er die merkwaardige paradox: in onze Argentijnse regio heerst armoede. Maar die vormt meteen ook onze rijkdom, want we kunnen bijna niets investeren. En moeten dus helemaal rekenen op de natuur en de mens zelf. Dat maakt mijn wijnen zo puur en zuiver".

Of Piero Incisa della Rocheta nog betrokken is bij Tenuta San Guido, de producent van o.a. Sassicaia, wilden enkele deelnemers aan de Masterclass tenslotte nog weten.
"Neen", aldus Piero Incisa, "maar ik trek toch een merkwaardige parallel. Toen mijn grootvader Mario decennia geleden met Sassicaia op de proppen kwam was dat omdat hij geen fan was van de lokale sangiovesedruif. En dus bracht hij een wijn op de markt met vooral cabernet sauvigon. En hij bracht zo een uitermate belangrijke omwenteling teweeg in Toscane. Wel, op mijn manier doe ik hetzelfde in Argentinië. Ik heb geen malbec staan, maar geloof rotsvast in het potentieel van de pinot noir".

Christophe Heynen MW en wijnmaker Piero Incisa della Rochetta tijdens een Master Class Pinot Noir bij Convento in Leuven / Foto S.G.