‘Kontreir’ wordt eerste Belgische wijn op kaart van het legendarische El Celler de Can Roca

De wijn ‘Kontreir’ van De Wijnfaktorij uit Antwerpen mag als eerste Belgische wijn op de wijnkaart van één van de beste restaurants ter wereld, El Celler de Can Roca in het Spaanse Girona.

"Fantàstico", zo noemt Josep Roca, sommelier van El Celler de Can Roca, de Belgische wijn. De Spaanse eetplek werd meermaals verkozen tot beste restaurant ter wereld en bekroond met 3 Michelinsterren.

Patrick Nijs, wijnbouwer uit Antwerpen was aangenaam verrast toen het Spaanse toprestaurant getipt werd over de uitzonderlijke kwaliteit van hun Kontreir.
"Een grote fan van De Wijnfaktorij had in El Celler de Can Roca gesproken over onze Belgische wijn."

Het is slechts in uitzonderlijke jaren dat Kontreir gemaakt kan worden. Alles moet kloppen om op dit niveau wijn te maken: de plaats waar de druiven aangeplant staan, topografie en bodem, de weersomstandigheden, de variëteit, en last but not least de visie van de wijnmaker. "Toen de sommelier van het beroemde restaurant aangaf dat hij graag onze wijnen wilde proeven, hebben we onze stoutste schoenen aangetrokken en zijn we naar Girona getrokken om de wijn te presenteren. Dat was best spannend. Het gebeurt immers niet elke dag dat je op dit niveau je wijn kunt laten proeven".
Zowel Josep Roca, één van de 3 broers/mede-eigenaars en sommelier van het restaurant, en Cyril Vermeulen, zijn directe assistent die uit Ieper afkomstig is, waren op het appèl.

 Josep Roca was erg onder de indruk over dit Belgisch product. "De combinatie van fraîcheur en fenolische rijpheid, de spanning op het pallet, de elegantie en de diepgang, dit is een fantastische wijn", aldus Roca.

De wijnkelder van El Celler de Can Roca is een bibliotheek van de beste wijnen die op deze aardbol te vinden zijn. Dat Kontreir als eerste Belgische wijn daar deel van kan uitmaken is een hele opsteker voor de Belgische wijnbouw en een beloning voor de inspanningen die De Wijnfaktorij de afgelopen jaren gedaan heeft om wijnen met een unieke identiteit te maken.
Ook Cyril Vermeulen is duidelijk: "Kontreir is een unieke wijn die moeilijk in een vakje onder te brengen is. Het is wijn met een eigen identiteit en expressie. Ten eerste is het een ongewone blend van acolon, dornfelder en pinot noir. De combinatie van zwart fruit, kruidigheid en frisse zuren is een schot in de roos. Het bewaarpotentieel is ook erg interessant. We hebben de kans gekregen om verschillende jaargangen te proeven. Zowel 2018 als 2019 komen op de kaart."

Wijnbouwer Patrick Nijs in El Celler de Can Roca. Vlnr Cyril Vermeulen (assistent sommelier), Josep Roca (sommelier) en Patrick Nijs / foto