St-Emilion 2022 promoot Château Figeac tot Premier Grand Cru Classé A

Château Figeac is de enige wijnproducent die een felbegeerde promotie naar de Premier Grand Cru Classé A-status in de Saint-Emilion 2022-classificatie heeft weten te behalen. Het voegt zich daarmee bij het Château Pavie in de topklasse van de 2022-classificatie.

Vanmiddag raakte de langverwachte ranking bekend, waarmee een einde kwam aan een decennium van geschillen en gerechtelijke gevechten. De classificatie kent de Premier Grand Cru Classé A-status toe aan slechts twee producenten, terwijl het ook 12 Premier Grands Crus Classés (B) en 71 Grands Crus Classés erkent.
Deze ranglijsten kunnen de waarde van een wijnmakerij doen stijgen. Vergelijk ze met de Michelin-gids voor restaurants.

Bij Château Figeac, dat sinds 1892 in bezit is van dezelfde familie, klonk het dat het resultaat "een beloning was voor het aanhoudend werk gedurende vele jaren, een sterke identiteit, de uitzonderlijke kwaliteiten van ons terroir, de uitstekende wijnen die we elke vintage produceren en onze eigenheid binnen St- Emilion en Bordeaux". De familie stelde dat het de droom was van eigenaar Thierry Manoncourt, die in 2010 op 92-jarige leeftijd overleed, om Figeac "op de juiste plaats" te zien.

Volgens gegevens van Liv-ex is de gemiddelde marktprijs van Château Figeac de afgelopen drie jaar met 47% gestegen. De best presterende jaargangen van het afgelopen jaar waren 2013, 2008 en 2005. Cheval Blanc, Angélus, Pavie en Ausone – de vier Premier Grand Cru Classé A-plantages uit de St-Emilion Classificatie van 2012 – zijn de meest verhandelde St.-Emilionwijnen op Liv-ex tot nu toe in 2022, maar Figeac en Canon waren de volgende op de lijst. Figeac werd getipt om te promoveren tot Premier Grand Cru Classé A bij de classificatie van dit jaar, en dat leidde ertoe dat de verkoop piekte vóór de aankondiging.

Een decennium van controverse 

De classificatie van St-Emilion wordt om de 10 jaar geactualiseerd. In 2012 kende het de Premier Grand Cru Classé A-status toe aan vier kastelen: Angélus, Ausone, Cheval Blanc en Pavie. Angélus, Ausone en Cheval Blanc besloten zich echter terug te trekken uit de 2022-classificatie, waardoor alleen Pavie in de topklasse overbleef.

Enkele producenten kloegen aan dat marketing, zoals het plaatsen van een fles in een Hollywood-film, het inschakelen van een gerenommeerde architect om de kelder te ontwerpen,... net zo belangrijk was geworden in de classificatie als de smaak van de wijnen.

Tot slot nog dit lijstje: naast Pavie en Figeac, zijn dit de 12 Premier Grands Crus Classés (B):
Château Beau-Séjour Becot
Château Beauséjour Héritiers Duffau-Lagarrosse
Château Bélair Monange
Château Canon
Château Canon-la-Gaffelière
Château Larcis Ducasse
Château Pavie Macquin
Château Troplong Mondot
Château Trottevieille
Château Valandraud
Clos Fourtet
La Mondotte

Foto Château Figeac