Champagne keurt verminderde plantdichtheid van 8 naar 6.000 stokken per ha goed

Het Champagne-initiatief ‘Vignes semi-larges’ (VSL) is goedgekeurd door het Institut National de l’Origine et de la Qualité (INAO) en zal binnenkort worden uitgevoerd, ondanks tegenstand van sommige kringen binnen de Champagne-industrie.

Het voorstel vermindert de verplichte aanplantdichtheid van 8.000 wijnstokken per hectare tot ongeveer 6.000. Dit zou worden bereikt door 2,2 meter ruimte tussen rijen toe te staan, waarbij in wezen elke andere rij wordt verwijderd. Daarmee wil men onder meer de onderhoudskosten van de wijngaarden verlagen. Meteen zou dan ook de uitstoot van broeikasgassen verlagen. 

De maatregel werd uitgevaardigd door het Syndicat Général des Vignerons de la Champagne (SGV), de organisatie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van de door de INAO opgelegde normen voor Champagne.

"Het vermoeden bestaat dat de belangrijkste reden het verlagen van de teeltkosten is", zegt Eric Coulon van de Vignerons Indépendants. Anderen vrezen dat het leidt tot de goedkeuring van mechanisch oogsten in Champagne. Sommige kwaliteitsgerichte telers maken zich zorgen dat de vermindering van de plantdichtheid zal leiden tot minder concentratie in de afgewerkte wijn.
Het lijkt onwaarschijnlijk dat de nieuwe normen algemeen zullen worden overgenomen, aangezien er van vele kanten tegenstand is. Dit wordt geïllustreerd door het NoVSL-collectief (no-VSL in Champagne), geleid door telers Aurélien Laherte, Aurélien Suenen, Raphaël Bérêche, Fabrice Pouillon en Mélanie en Benoît Tarlant. NoVSL verkondigde dat de implementatie van VSL een negatieve impact heeft op de biodiversiteit en het bodemleven, terwijl het ook een negatieve impact heeft op de ontwikkeling van biologische wijnbouw, evenals op de koolstofimpact van elke wijnboer.


 

Zien de wijngaarden in Champagne er binnenkort helemaal anders uit? / foto S.G.