Belgische vioolbouwers winnen eerste internationale prijs van PFV Winemakers

De Belgische vioolbouwers vader en zoon Jan en Matthijs Strick van het Maison Bernard zijn de laureaten van de eerste editie van de PFV Prize 2021. PFV of Primum Familiae Vini is een groep van 12 exclusieve toonaangevende Europese wijnfamilies. De prijs bedraagt € 100.000 en de winnaar krijgt er vanwege de families ondersteuning bovenop bij het verder uitbouwen van zijn onderneming.

Primum Familiae Vini (PFV) is een associatie van twaalf exclusieve Europese wijnfamilies die allen reeds meerdere generaties actief zijn. Als geen ander zijn zij zich bewust van de gevaren die loeren bij successie en overdracht van kennis, het zijn twaalf families die de duurzaamheid in het bloed hebben.

In juli vorig jaar hebben zij onder hun motto 'Family is Sustainability' voor het eerst de PFV-prijs uitgeschreven. Die willen ze jaarlijks toekennen aan het familiale bedrijf dat niet enkel exclusief vakmanschap weet aan te tonen, maar ook getuigt van een duurzame familiale organisatie, van maatschappelijk en ecologisch bewust ondernemen. 

Uit de hele wereld werden prachtige dossiers ingestuurd. In januari dit jaar werden, na maanden overleg, uiteindelijk vijf finalisten bekend gemaakt en daar zijn onze Belgische vioolbouwers, vader en zoon Jan en Matthijs Strick als laureaten uitgekomen. De Stricks zijn onder de naam Maison Bernard (1868) het oudste operationele vioolatelier in Europa.

Stemmers op Koningin Elisabethwedstrijd

Jan Strick is wereldwijd gekend en gewaardeerd in het vak. Onder zijn cliënteel vinden we een exclusief lijstje muzikanten en particulieren. Ook zijn vriend Toots Tielemans bracht, wanneer hij in België neerstreek, zijn soms zwaar gehavende gitaren naar Jan om te herstellen. Jan is ook expert en taxateur voor veilinghuizen, verzekeringen en rechtbanken. Hij werd verkozen tot voorzitter van EILA (2015-2017), het wereldwijde verbond van vioolbouwers. Een eer die je maar één keer in het leven voor een periode van twee jaar kan ontvangen. Jan Strick is één van de twee Europese toezichthouders op de collectie Stradivari- en Guarneriviolen en cello’s in de Nippon Foundation en het atelier is het enige dat de herstellingen en het stemmen van de violen en cello’s mag waarnemen voor de Koningin Elisabethwedstrijd. 

Een deel van het PFV-prijzengeld zal dienen om Matthijs verdere vorming te laten genieten in beroemde ateliers in Chicago en Boston. Met dochter Charlotte werken Jan en Matthijs aan een boek dat de erg gewaardeerde Vlaamse vioolschool in beeld zal brengen in de periode 1650-1750. Ook hier zal het PFV-prijzengeld van pas komen om het boek met glans af te werken en uit te geven.

De lijst van Primum Familiae Vini-leden oogt indrukwekkend: Marchesi Antinori (Toscane), Baron Philippe de Rothschild (Bordeaux), Joseph Drouhin (Bourgondië), Domaine Clarence Dillon (Bordeaux), Egon Müller Scharzhof (Moezel), Famille Hugel (Elzas), Pol Roger (Champagne), Famille Perrin (Rhônevallei), Symington Family Estates (Portugal), Tenuta San Guido (Toscane), Familia Torres (Spanje) en Vega Sicilia (Ribera del Duero).

Het vioolbouwersatelier Maison Bernard / foto Maison Bernard
Matthijs Strick / foto Maison Bernard
Jan Strick / foto Maison Bernard