Zes wijnweekends naar Hagelandse domeinen

Het gaat goed met de Hagelandse wijngaarden. Voortdurend worden nieuwe stukken aangeplant én de wijnbouwers krijgen meer bezoekers op hun domein. Ze zijn tevreden dat de provincie Vlaams-Brabant deze zomer zes Hagelandse wijnweekends organiseert.

Wijnkenner en auteur Filip Salmon stelde bij een bezoek aan Commanderij Hageland dat de Hagelandse wijnen vorderingen maken, maar dat de wijnbouwers wat meer oog moeten hebben voor hun marketing. Dat bericht Het Nieuwblad.

Met die hint in het achterhoofd besliste de provincie Vlaams-Brabant om in augustus en september zes wijnweekends te organiseren waarin wijndomeinen opengesteld worden in Aarschot, Bekkevoort, Geetbets, Holsbeek, Scherpenheuvel-Zichem, Tielt-Winge, Tienen en Rotselaar. Een gids zorgt telkens voor de nodige uitleg. Tegelijk met Sprankelend Hageland lanceert de provincie Vlaams-Brabant een nieuwe brochure over de tafel- en wijndruif. Elk deelnemend wijndomein zorgt ten slotte voor extra animatie.

Het eerste weekend van 13 en 14 augustus wordt geopend door Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA). Niet toevallig gebeurt dat bij Daems-Vinobelga langs de Diestsesteenweg 272 in Rillaar. Het was daar dat wijlen Jos Daems in de jaren zeventig startte met de heropleving van de Hagelandse wijn.
Op 3 en 4 september verwelkomt Andre Goemans de liefhebbers op wijndomein Uylenbergher in de Matantjesstraat in Sint-Pieters-Rode. "Bezoekers zijn altijd welkom", zegt hij. "Ik kan hen laten kennismaken met mijn wijnkelder waar de regentsappen rijpen op eiken vaten. Ik leerde veel van mijn vader, die twee jaar op een Frans wijnkasteel werkte. Ik heb hier zelfs Zweden als klant en ook scholen zijn geregelde bezoekers. Elke promotie voor onze wijn is mooi meegenomen". Goemans werkt ook samen met Heerlijk Hageland in Scherpenheuvel. Vanuit de Basilieklaan is er een routebeschrijving naar de wijngaard.
In het weekend van 17 en 18 september volgen domein Hagegoud in Geetbets en Hageling in Tienen. Op de Deelberg legt gastheer Hugo Bernar alles uit over zijn biolabel. "Ik ben voorlopig de enige die dat label mag gebruiken", zegt hij. "De hoge accijnzen en belastingen maken onze wijn te duur. De productiekosten zijn hoog omdat we met te kleine percelen zitten. Ik probeer mijn wijnen ook in Duitsland aan de man te brengen. We moeten onze wijn promoten als streekproduct. De gemeenten en steden kunnen daarbij helpen en de provincie neemt nu ook een mooi initiatief. Maar waarom schenken ze niet meer Hagelandse wijn op hun recepties?"