Vanaf volgende maand wordt wijn duurder

De regering hoopt miljarden te halen uit de verhoging van de accijnzen op motorbrandstoffen, alcohol en tabak, en in mindere mate frisdrank. Komt een deel daarvan ook uit uw portemonnee, of overweegt u uw gewoonten te veranderen? Van het schijfje extra nettoloon dat u straks overhoudt, zult u wellicht minstens een deel opnieuw zien verdwijnen als u uw wagen voltankt, een flesje wijn kraakt of een sigaret opsteekt.

U laat het niet aan uw hart komen en ontkurkt bij een lekkere maaltijd naar goede gewoonte een flesje wijn? Volgens cijfers van de sectorfederatie werd in 2014 350 miljoen liter wijn (al dan niet met bubbels), sterkedrank en aanverwanten zoals cider verkocht in ons land, samen goed voor 4 miljard euro omzet. Zowat 250 miljoen liter daarvan was 'stille' wijn, dus zonder bubbels. In de zakenkrant De Tijd becijfert journalist Erika Raquet wat ons dat allemaal gaat kosten.

Op dat geliefde glas heft de regering voortaan ook extra accijnzen. De sector pleit ervoor de invoering van die verhoging, die de regering liefst al op 1 november zou laten ingaan, op zijn minst wat achteruit te duwen, al was het maar omdat er al eindejaarspromofolders gedrukt zijn en al veel offertes en contracten opgemaakt zijn. Dat de verhoging van de accijnzen nog afgezwakt zou worden, is echter een illusie.
Per fles wijn (met een alcoholgehalte boven 8,5%) stijgen de accijnzen (inclusief btw) met ruim 16 cent, van 52 naar 68 cent.Overigens minder belicht, maar door de stijgende populariteit niet onbelangrijk: de accijnzen op een fles mousserende wijn (champagne, cava, crémant, sekt,...) gaan van 1,78 euro per fles (incl. btw) naar 2,32 euro per fles.
En als u al eens graag een glas van een of andere gedestilleerde drank nuttigt, dan bent u de staatskas nog meer aan het spekken. De accijnzen op sterkedrank gaan door de taxshift 2,6 euro per fles (meestal 70 cl) hoger. Het alcoholvolume van de drank is meebepalend voor het niveau van de accijnzen. De accijns op een fles whisky met een alcoholvolume van 40% komt op 8,38 euro, op een fles gin met een alcoholvolume van 37,5% wordt dat 7,86 euro. De btw van 21 procent wordt ook op de accijnzen geheven.

Onze voorbeeldgezinnen geven van consternatie het 'bodempje whisky om te bekomen van de werkweek' dan maar helemaal op... Een pintje dan maar? Daaropverhogen de accijnzen met 1 cent. De Belgische Brouwers stelden vooraf al dat dat een verhoging van 16 procent op de accijnzen is, wat betekent dat nu per pint gemiddeld 6,25 cent aan accijnzen wordt betaald.

Frisdrank

Tot nader order een pak lager, maar goed voor de grootste commotie eerder deze week: de accijnsverhoging op frisdranken. Per liter frisdrank komt er 3 cent bij, wat dus 1 cent per blikje van 33 cl betekent. Gezondheidseconomen betogen dat die bedragen veel te laag liggen om tot een gedragswijziging te leiden, lees: om ons dan toch maar naar water te doen grijpen. Er was ook felle kritiek op het feit dat voorlopig geen onderscheid kan worden gemaakt tussen frisdranken met gewone suiker en varianten met suikervervangers zoals aspartaam of stevia. Twee argumenten die voor tegenstanders aantonen dat dit bezwaarlijk een 'gezondheidstaks' kan worden genoemd, en dat het 'een platte belasting' is.
In haar reactie verstopte minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) niet dat de taks er sneller is gekomen dan gepland, en dat ze hem liever ingebed had gezien in het ruimere Voedselplan waarmee ze over enkele maanden wil komen. Tegelijk liet ze verstaan dat de taks dan misschien nog hoger gaat. Om te kunnen differentiëren op basis van de zoetstof moeten nieuwe categorieën worden gedefinieerd in de regelgeving voor accijnzen. Zodra dat is gebeurd, kan de taks op dranken met suikervervangers eventueel lager, en die op dranken met echte suiker hoger.